Verksamhetschef lÀmnar ledarroll efter 15 Är

Ann-Christine Petersén brinner för att hjÀlpa andra medmÀnniskor. I 50 Är har hon arbetat inom vÄrd och omsorg.

 Ann-Christine har hunnit se en enorm utveckling inom LSS. "Vi har jobbat frÄn gruppen till individen."

Ann-Christine har hunnit se en enorm utveckling inom LSS. "Vi har jobbat frÄn gruppen till individen."

Foto: Nathalie Wahlbeck

Familj2019-10-08 21:00

De senaste 15 Ă„ren har Ann-Christine arbetat som verksamhetschef pĂ„ LSS funktionsstöd i Linköpings kommun. Åldern börjar ta ut sin rĂ€tt och den 1 oktober klev hon av chefsrollen.

– Man har under tiden mött vĂ€ldigt mĂ„nga olika mĂ€nniskor som har betytt vĂ€ldigt mycket. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att gĂ„ till jobbet och velat vara nĂ€ra kĂ€rnverksamheten och mina medarbetare. Alla vĂ„ra engagerade medarbetare som Ă€r ute pĂ„ dagar, kvĂ€llar och nĂ€tter har betytt mycket. Det spelar ingen roll om det Ă€r mĂ„ndag eller julafton, det mĂ„ste finnas personal. De Ă€r otroligt duktiga, och fĂ„r alldeles för lite ros.

Varför hon landade inom vÄrd och omsorg kan hon inte svara pÄ. Intresset vÀxte nÀr hon i ungdomen var scoutledare.

– Som scoutledare hade jag med en person som hade en intellektuell funktionsvariation. Det var en liten pojke som fick vara med mina miniscouter. I samband med det kĂ€nde jag att jag behövde ha praktik för att kunna gĂ„ vidare och fick en praktikplats inom sĂ€rskolan, berĂ€ttar hon.

DĂ€refter började Ann-Christine jobba extra pĂ„ ett elevhem och insĂ„g att hon ville jobba inom LSS. Hon beskriver en enorm förĂ€ndring frĂ„n nĂ€r hon började pĂ„ 1970-talet fram till i dag. 

– Vi har jobbat frĂ„n gruppen till individen. Som chef kan man inte bara sitta inne pĂ„ kontoret och leda arbetsplatstrĂ€ffar. Man mĂ„ste vara ute och möta vĂ„ra brukare och medarbetare i vardagen.

En annan förÀndring, enligt henne, Àr hur brukarna lever.

– Tidigare hade man ett litet rum, man delade pĂ„ toalett och dusch med fyra till fem personer. Det fanns ett gemensamt kök. NĂ€r LSS-lagen trĂ€dde i kraft under 1994 började man med egna lĂ€genheter. I dag har brukaren en egen lĂ€genhet, ett trinettkök och eget badrum. Personalen utgĂ„r dĂ„ ifrĂ„n individen i stĂ€llet för gruppen.

Under tiden som verksamhetschef har hon skapat ett samarbete med psykologer frÄn Psykologpartners i Linköping.

– Vi har bildat nĂ„got som heter PBS, positivt beteendestöd. Det handlar om förhĂ„llningssĂ€ttet som syftar till att öka livskvaliteten och förebygga olika typer av problemskapande beteenden hos vĂ„ra brukare. 

I november 2017 blev Ann-Christine Ànka efter 30 Är tillsammans med sin man Pekka. Han fick cancer och var sjuk i fyra Är.

– Han jobbade pĂ„ Bokbussen i Linköping. Det Ă€r en enastĂ„ende personalgrupp som fanns till för honom och mig under tiden som han var sjuk. Han kunde jobba in i slutet genom ett samarbete mellan mig, sjukhuset och FörsĂ€kringskassan. En del arbetsuppgifter fick jag hjĂ€lpa honom med för att han inte skulle bli helt slutkörd. Jag tror att det Ă€r jĂ€tteviktigt att fortsĂ€tta arbeta om sjukdomen inte förvĂ€rras. Alla mĂ„r bra av att kĂ€nna sig behövda.

Det var en svÄr tid för dem, men Ann-Christine vittnar om att hon fick fint stöd frÄn nÀrstÄende.

– Jag hade en förstĂ„ende chef, fantastiska barn och tvĂ„ bröder som stöttade mig. NĂ€r sĂ„dant hĂ€r hĂ€nder prövas man som familj. 

Ann-Christine kommer att fortsĂ€tta inom LSS, men i stĂ€llet som timanstĂ€lld. 

– Det kĂ€nns skönt att vara behövd Ă€ven som gammal. Har man varit med lika lĂ€nge som jag sĂ„ finns det kunskap som inte finns i böcker. 

Hon kommer ocksÄ att fortsÀtta engagera sig i föreningen Neuro Linköping. En del tid kommer ocksÄ att Àgnas Ät barnbarnen.

– Jag fick en mugg av dem dĂ€r det stod "jag Ă€r inte pensionĂ€r, jag ska bli mormor och farmor pĂ„ heltid". Det tĂ€nker jag bli pĂ„ deltid, sĂ€ger hon och ler.

Ann-Christine har varit verksamhetschef inom LSS funktionsstöd sedan 2004.
Ann-Christine har varit verksamhetschef inom LSS funktionsstöd sedan 2004.
PortrÀtt

Ann-Christine Petersén

Ålder: Fyller 67 Ă„r i december. 

Bor: I en bostadsrĂ€tt i Vidingsjö. 

Gör: Arbetat som verksamhetschef inom LSS funktionsstöd i Linköpings kommun. FrĂ„n och med 1 oktober Ă€r hon timanstĂ€lld. Ordförande i föreningen Neuro Linköping. 

Familj: Tre barn med deras respektive och tre barnbarn som Ă€r frĂ„n sexton mĂ„nader till sex Ă„r gamla. 

Intressen: Brodera, baka och laga mat. Brinner för att hjÀlpa andra medmÀnniskor.

Motto i livet: Gör nĂ„gon nytta för nĂ„gon annan varje dag. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!