Tar du emot mig om jag misslyckas?

Ska vi begÀra att mÀnniskor ska ha lÀtt för att erkÀnna sina fel och brister, sÄ mÄste vi skapa ett klimat dÀr det Àr okej att misslyckas, skriver Liselotte Andersson (KD).

Jag har en stor ödmjukhet inför varför man drar sig för att erkÀnna sina misstag. Att stÄ i en talarstol inför en publik och erkÀnna att jag och partiet jag företrÀder hade fel Àr inte en lÀtt uppgift, skriver debattören.

Jag har en stor ödmjukhet inför varför man drar sig för att erkÀnna sina misstag. Att stÄ i en talarstol inför en publik och erkÀnna att jag och partiet jag företrÀder hade fel Àr inte en lÀtt uppgift, skriver debattören.

Foto: Peter Jigerström

Debatt2024-04-08 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ ledaren "Politiker i Östergötland – lĂ€r er ocksĂ„ att misslyckas" (22/3):

Christian Gustavsson efterlyser i sin ledare en förĂ€ndring hos den enskilda politikern. Att erkĂ€nna misstag, ta ansvar för dem och Ă€ndra sig. Jag hĂ„ller med till 100 procent. 

Jag har en stor ödmjukhet inför varför man drar sig för att erkĂ€nna sina misstag. Att stĂ„ i en talarstol inför en publik och erkĂ€nna att jag och partiet jag företrĂ€der hade fel Ă€r inte en lĂ€tt uppgift. Av flera skĂ€l. 

Det finns ofta ett hÄrt bemötande av mÀnniskor som gör misstag. Det finns en cancelkultur dÀr du raseras om du gör det minsta felsteg, Àven om steget du tagit Àr med de bÀsta intentionerna. Man ser inte mÀnniskan bakom, utan dras med i strömmen av drev dÀr man redan har skapat ett narrativ.

Hur lĂ€tt har vi som mĂ€nniska i dag att sĂ€ga orden: ”Jag hade fel”? 

Vi Àr hÄrda och snabba pÄ att döma varandra, i stÀllet för att med öppet sinne lyssna och ge mÀnniskan man möter ett peppande ord pÄ vÀgen.

Verkligheten Ă€r att erfarenhet, klokhet, och lĂ€rdomar skapas lika mycket av misslyckanden som av lyckade insatser. 

MĂ„nga drar sig för att sĂ€ga orden ”Jag hade fel”. DĂ„ mĂ„ste du samtidigt erkĂ€nna för sig sjĂ€lv att du inte lyckades. Det du trodde var rĂ€tt visade sig vara fel. Du tog ett felaktigt beslut. Det krĂ€vs sjĂ€lvförtroende, sjĂ€lvrannsakan och sjĂ€lvinsikt för att kunna inse att man behöver omvĂ€rdera sina Ă„sikter eller vĂ€rderingar. 

Vi Ă€r oftast inte tillrĂ€ckligt rustade med sjĂ€lvförtroende för att ge oss sjĂ€lva omtanken i att det Ă€r okej. Det blev inte som du trodde, du gjorde ditt bĂ€sta utifrĂ„n det du dĂ„ visste, nu vet du bĂ€ttre och kommer göra annorlunda. 

Det handlar om att kunna ta emot feedback. Att du behöver kunna ta emot orden: "Jag tycker inte du gör rĂ€tt", och inte bara ta emot dem, utan Ă€ven analysera dem och Ă„terigen ta ett varv av sjĂ€lvrannsakan. Är jag pĂ„ rĂ€tt vĂ€g? Kan det finnas en bĂ€ttre? Har den hĂ€r personen som ger mig Ă„terkoppling en poĂ€ng? 

Att ta in Ă„terkopplingen och sedan kunna Ă€ndra din kurs om det behövs. Alternativt stĂ„ din mark i att du Ă€r pĂ„ rĂ€tt vĂ€g. Du har tillrĂ€cklig med argument för att din Ă„sikt hĂ„ller trots motargument, och stĂ„r trygg i det. 

Ska vi begĂ€ra att mĂ€nniskor ska ha lĂ€tt för att erkĂ€nna sina fel och brister, sĂ„ mĂ„ste vi skapa ett klimat dĂ€r det Ă€r okej att misslyckas. 

Att misslyckas som politiker i dagens samhĂ€lle Ă€r lĂ€skigt eftersom du Ă€r beroende av mĂ€nniskors röster, Ă€ven om jag personligen anser att det inte Ă€r det som ska pĂ„verka din eller partiets Ă„sikt. 

DÀrför Àr jag 100 procent enig med dig, Christian. Politiker som ocksÄ Àr helt vanliga mÀnniskor borde inte vara rÀdda för att misslyckas, för vi kommer behöva acceptera misslyckanden om vi ska vÄga prova nya vÀgar, vilket vi Àr i desperat behov av.

Ta ett grundat beslut. Analysera utfallet. Se om mÄlet uppnÄddes, gjorde det inte det, analysera igen, ta lÀrdom av lÀxorna, och sedan ta nya tag. Man kan omöjligt ha svar pÄ allting, och det Àr nÄgot fint i att erkÀnna det. Att man mÄste lösa problem tillsammans.