Östergötland behöver en nystart

I över ett Ă„r har covid-19-pandemin haft ett fast grepp om Östergötland, Sverige och vĂ€rlden. En pandemi som har inneburit stora pĂ„frestningar för vĂ„ra invĂ„nare, samhĂ€llet i stort och som satt vĂ„ra medarbetare under stor och tidvis omĂ€nsklig press.

NĂ€r vaccinationsinsatsen nu gör att vi börjar se ljuset i tunneln behöver fokus framĂ„t vara att fĂ„ Östergötland pĂ„ fötter igen, skriver artikelförfattarna.

NĂ€r vaccinationsinsatsen nu gör att vi börjar se ljuset i tunneln behöver fokus framĂ„t vara att fĂ„ Östergötland pĂ„ fötter igen, skriver artikelförfattarna.

Foto: Ann-Charlotte Irhede

Debatt2021-06-22 06:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Ytterst har pandemin handlat om liv eller död, dĂ€r mĂ„nga familjer tvingats ta farvĂ€l av en nĂ€rstĂ„ende i sviterna av covid-19. Men det handlar ocksĂ„ om dem som drabbats av lĂ„ngtidscovid och som nu tvingas hantera en helt ny vardag, om dem som lidit svĂ„rt av isolering och ensamhet, om de företagare som kĂ€mpat för att hĂ„lla sitt livsverk flytande och om alla dem som inte fĂ„tt den vĂ„rd man sĂ„ lĂ€nge vĂ€ntat pĂ„. Listan kan göras lĂ„ng och sviterna av pandemin kommer vi fĂ„ leva med under lĂ„ngt tid framöver. 

NĂ€r vaccinationsinsatsen nu gör att vi börjar se ljuset i tunneln behöver fokus framĂ„t vara att fĂ„ Östergötland pĂ„ fötter igen. Det krĂ€vs en nystart. VĂ„ra medarbetare har gjort fantastiska insatser under hela pandemin. Men priset har varit högt. 

Moderaterna och Kristdemokraterna har redan drivit igenom att det ska tas fram en strategi för hur medarbetare i vÄrden ska kunna fÄ ÄterhÀmtning samtidigt som bÄde vÄrdskuld, utbildningsskuld och forskningsskuld mÄste hanteras. Men det krÀvs ett större grepp Àn sÄ, arbetsmiljön mÄste vara lÄngsiktigt hÄllbar. Regionens attraktivitet som arbetsgivare Àr av avgörande betydelse för att möta behovet av kompetens i dag och framöver.

Redan innan pandemin hade vĂ„rdköerna vuxit sig lĂ„nga i Region Östergötland. Alldeles för lĂ„nga. MĂ„nga östgötar har dĂ€rför fĂ„tt vĂ€nta lĂ€nge pĂ„ den vĂ„rd som de har rĂ€tt till och behöver. Regionen mĂ„ste arbeta mĂ„lmedvetet för att fĂ„ bort dessa köer. Vi vill dĂ€rför se en generalplan för tillgĂ€nglighet. VĂ„rden ska finnas dĂ€r nĂ€r östgötarna behöver den. 

Även andra av regionens verksamheter har fĂ„tt hantera stora förĂ€ndringar i pandemins spĂ„r. Inte minst kollektivtrafiken med kraftigt minskat resande. HĂ€r behöver insatser för en snabb Ă„terhĂ€mtning av antalet resenĂ€rer i kollektivtrafiken nĂ€r pandemin och restriktionerna upphör. Men ocksĂ„ kulturlivet och besöksnĂ€ringen har pĂ„verkats starkt av pandemin och en nystart krĂ€vs. 

Den treĂ„rsbudget som Moderaterna och Kristdemokraterna nu lĂ€gger fram till regionfullmĂ€ktige fokuserar pĂ„ förslag som syftar till att fĂ„ Östergötland pĂ„ fötter igen. Men vi lyfter samtidigt blicken och har förslag kring hur vi hur vi pĂ„ lĂ€ngre sikt fĂ„r en Ă€nnu bĂ€ttre hĂ€lso- och sjukvĂ„rd, smartare kollektivtrafik och en hĂ„llbar tillvĂ€xt. 

Östergötland Ă€r fantastiskt, men kan bli Ă€nnu bĂ€ttre. VĂ„r region behöver en nystart och för det krĂ€vs ett ledarskap med mod att förĂ€ndra och med förmĂ„ga att ta ansvar i en osĂ€ker tid.