Detta gĂ„r att göra nĂ„got Ă„t â utvecklingen pekar Ă„t rĂ€tt hĂ„ll i Sverige. Redan 2017 började köttkonsumtionen i Sverige att minska och 2018 sĂ„g vi den lĂ€gsta konsumtionen pĂ„ tio Ă„r.
I VÀrldsnaturfondens nya köttguide föreslÄr vi alternativa protein som baljvÀxter och ostar, gÀrna lokala. HÀr finns en chans för svenska bönder och andra företagare att slÄ sig in pÄ en vÀxande marknad.
VĂ„ra matvanor stĂ„r idag för en stor pĂ„verkan pĂ„ vĂ„r planet. Köttkonsumtionens hĂ„llbarhetsutmaningar Ă€r vĂ€l kĂ€nda, och principen âmindre men bĂ€ttre köttâ behöver fĂ„ mycket större genomslag. I Ă„rets nylansering av Köttguiden riktar VĂ€rldsnaturfonden WWF ljuset mot tvĂ„ omrĂ„den som hittills gĂ„tt under radarn: osten och charkprodukterna.
Sedan EU-intrÀdet har konsumtionen av ost i Sverige ökat markant, mellan 1995 och 2018 ökade förbrukningen med 38 procent. Samtidigt har andelen svenskproducerad ost minskat stort. à r 1995 var 90 procent av osten som förbrukades producerad i Sverige, 2018 lÄg siffran bara strax över 40 procent enligt Jordbruksverket.
De senaste Ären har konsumtionen av de ostar som ersÀtter kött pÄ tallriken, till exempel halloumi, mozzarella och fetaost ökat kraftigt, nÄgot som syns i handelns osthyllor. Köttguiden visar att ostarna som importeras fÄr rött ljus och vill man som konsument göra ett bra val bör man undvika dessa ostar eller stÀlla krav pÄ importföretagen.
NÀr det gÀller charkprodukter pÄ restaurang finns det all anledning att frÄga efter ursprung dÄ detta oftast inte skrivs ut pÄ menyn. Charkprodukter som serranoskinka och parmaskinka görs av griskött frÄn Spanien och Italien som fÄr rött ljus i Köttguiden. Vi vet att antibiotikaanvÀndningen i dessa tvÄ lÀnder ligger bland Europas högsta samt att en stor andel av den höga antibiotikaanvÀndningen Àr kopplad till grisproduktionen.
Vi vill ocksÄ uppmana den svenska lantbruksnÀringen att ta del av denna utveckling och erbjuda fler alternativ som Àr producerade av svensk rÄvara, bÄde vad gÀller ost och chark. Sedan behöver dagligvaruhandeln se till att tillgÀngliggöra dessa.
WWF anser att det vore bra om mer ost av olika slag produceras i Sverige â hĂ€r finns en chans för fler svenska bönder och mejerier att ta del av en vĂ€xande marknad. Det Ă€r ocksĂ„ extra viktigt att företag som importerar stĂ€ller höga krav pĂ„ kött, ost och Ă€gg. Inköpare har stora möjligheter att förbĂ€ttra situationen i de lĂ€nder de importerar ifrĂ„n.
HÄkan Wirtén, generalsekreterare WWF
Anna Richert, matexpert WWF