Egengjord päronlyx till vintern

Hösten är här på riktigt. Men det finns fortfarande möjlighet att skörda i trädgården.

Päronmarmelad är en härlig partner till goda ostar tycker krönikören Lena Grape Lilliehorn.

Päronmarmelad är en härlig partner till goda ostar tycker krönikören Lena Grape Lilliehorn.

Foto: Öst Media

Trädgård2019-11-09 10:30

Redan i gryningen börjar rödhaken sjunga. En klar liten melodi slingrar sig in genom det nattöppna fönstret. Jag älskar fågelsång, särskilt på morgonen.

Men varför sjunger den nu? Det är ju november. Jag försöker få syn på den, men har väl inte tålamodet att vänta tills den skymtar i någon buske.

Djurlivet i vår lilla stadsträdgård är faktiskt rikt. En ekorre skyndar ofta över infarten på väg mot bären i hagtornsbusken och en dag sitter en hare och mumsar på nedfallna päron.

Päron, ja. Vi har ett fantastiskt träd i vår gamla trädgård, planterat när huset byggdes på 1940-talet. "Doyenne du Comice" skulle sorten heta, fick vi besked när vi köpte huset. En fransk sort, som varit relativt vanlig från 1800-talets mitt och hundra år framåt.

Jag kontaktade i helgen pomologen Sven Plasgård i Färjestaden för att få hans expertbedömning om sorten, jag tycker inte formen på päronen stämmer riktigt med bilder jag sett. Han kom med besked direkt: det är ”Nouveau Poiteau”, en belgisk päronsort från 1827. Fantastiskt, tack Sven! För mig är det viktigt att veta exakt. Jag vill ha namn på det jag ser i naturen.

I år är päronen större än jag någonsin upplevt dem. Och det bästa av allt: de mognar nu!

Fram tills de första riktigt kalla nätterna klarar de sig utmärkt, så jag brukar ofta ha våra egna päron i fruktskålen på glöggbordet.

I helgen ska jag koka päronmarmelad. Det är vinterns härliga partner till en riktigt god ost, kanske en rejält mogen brie eller ännu hellre grönmögelost av bästa sort. Ibland busar jag till det med finhackad röd chili eller småbitar av valnötter i marmeladen och den blir bara ännu bättre.

Jag tänker ofta på att ta vara på det som alldeles gratis växer i trädgården. Ibland lyckas jag och känner en enorm tillfredsställelse, får full poäng på ”duktig-kontot” och jag känner mamma nicka nöjt från sin himmel. 

Här kommer recept på marmeladen? 

Höstens bästa päronmarmelad

Cirka 1 kg fasta päron

1 pressad citron

3–3 1/2 dl syltsocker

Extra smaksättning:

½ finhackad röd chili

eller

1 näve finhackade valnötter

eller

3 stjärnanis

eller

1 vaniljstång

Skala päronen och skär i små kuber, ungefär halvcentimeterstora.

Lägg päronkuberna i en kastrull tillsammans med citronsaften och koka långsamt upp tills frukten saftar sig. Låt koka cirka 10 minuter. Rör om då och då.

Tillsätt syltsockret och eventuell extrasmak. Koka i 5 minuter till. 

Häll upp i väl rengjorda burkar och låt svalna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!