Insändare Slentrianmässigt läste jag platsannonser på arbetsförmedlingens platsbank. Snacka om att jag häpnade när jag såg en annons från Doktor.se, är det 2018? Hjälp har vi inte kommit längre. Så här börjar annonsen: "Doktor.se söker glada och effektiva sjuksköterskor med glimten i ögat."

Doktor.se förminskar vårt yrke med en önskan om sjuksköterskor som är både glada, effektiva och med glimten i ögat.

Jag funderar på varför. Jag tänker på min första dag på 1177 Sjukvårdsrådgivningen. Jag klev in i ett rum med kvinnor som hade så mycket samlad erfarenhet och kunskap från sitt yrke. Fanns just vid den tidpunkten inga män på Sjukvårdsrådgivningen.

De svarade på samtalen med ett lugn man får efter lång arbetserfarenhet som var kravet för anställning. Ett oansenligt kontorslandskap fyllt av starka kvinnor som hanterade både pågående hjärtinfarkt och oroliga småbarnsföräldrar.

Varför ska jag vara glad? Jag kan inge hopp. Jag kan försöka ge positivitet och möjligheter när jag bedömer och lyssnar in personer med alla olika symtom, känslor och upplevelser.

Glimt i ögat? Är det samma glimt i ögat som medicindelande sjuksköterskor med kort kjol och hätta på huvudet som på film för 50 år sen. Jag vill vara inkännande och jag har min intuition, vad menas med glimt i ögat?

Effektiv ska jag vara också, för dig som skrev annonsen, det går inte att överleva vårt yrke utan att vara det.

Att ge rådgivning över telefon, att kunna fatta beslut som ibland handlar om liv och död kräver kompetens, ja just det vår kompetens!

En annan tanke. Skulle annonsen sett liknande ut om Doktor.se sökt personer till tjänster som har mer manliga sökande?

Birgitta

sjuksköterska