Svar på "Dags för byte i Mjölby", 22/6.

Det går bra för Mjölby kommun. Arbetslösheten är den lägsta på länge, kommunen har fått utmärkelse som bästa småstadskommun, vi klättrar på näringslivsrankingen och det byggs som aldrig förr. Under den tid som Socialdemokraterna i Mjölby suttit i den politiska ledningen har kommunen utvecklats åt rätt håll, och många beslut om förändringar har skett.

Precis som Lars-Åke Pettersson (M) skriver är demografin och äldreomsorgen något vi måste planera för. Ett nytt vårdboende finns med i vår budget, och vi är tydliga med att det ska drivas i kommunal regi för att vi själva ska äga rådigheten över planering och vårdens innehåll. För oss socialdemokrater är det nya vårdboendet en del av den strategiska planeringen av äldreomsorgen och en viktig pusselbit i att lösa den demografiska utmaningen med allt fler äldre och ökande behov. Nya Moderaterna viker inga pengar i budgeten utan lämnar det till marknaden att lösa.

Som komplement har vi socialdemokrater bland annat tillskapat mötesplatser för äldre. Det senaste exemplet är Zenit, där den poliska majoriteten dessutom säkrar den verksamheten genom att tillskjuta pengar för verksamheten i budgeten för kommande år, vilket Nya Moderaterna inte gör.

Talesättet tomma tunnor skramlar mest passar ganska bra in på Lars-Åke Petterssons debattinlägg. Och den politiska oerfarenheten lyser igenom. Försörjningsstödet har sjunkit kraftigt. När Moderaterna styrde landet och utförsäkrade människor betalade kommunen ut runt 35 miljoner kronor per år i försörjningsstöd. I år visar prognosen på 19 miljoner.

Det är ingen bra strategi att byta ut ett vinnande lag, vare sig det handlar om fotboll eller politik. Och att sätta en helt oerfaren spelare som lagkapten som Nya Moderaterna gör känns onödigt riskabelt, för att inte säga dumt.

Anna Johansson

Cecilia Burenby

Socialdemokraterna i Mjölby kommun