Reformera arbetsrätten för jobb och tillväxt

Vi behöver regler som stimulerar att anställa, inte regler som skapar oro och tyngre administration, anser två företrädare för Företagarna.

De arbetsrättsliga reglerna måste bli mer användbara i de fall där uppsägning av personliga skäl faktiskt är en rimlig åtgärd, skriver debattörerna.

De arbetsrättsliga reglerna måste bli mer användbara i de fall där uppsägning av personliga skäl faktiskt är en rimlig åtgärd, skriver debattörerna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2019-12-05 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Lagen om anställningsskydd (LAS) behövs och har länge tjänat arbetsmarknaden väl, men nya tider kräver nya lösningar. Att den utredning som tillsatts av regeringen för att se över arbetsrätten lyckas komma fram till förslag som på allvar moderniserar lagstiftningen och underlättar för småföretagen kommer att vara avgörande för både jobb och tillväxt i framtiden.

Företagarna har länge påpekat att en stor andel av företagen upplever att LAS är bland det mest betungande med att driva företag. I vår nya rapport ”När arbetsrätten blir fel – Företagens syn på arbetsrätten” framträder en tydlig bild varför. Det handlar om krångel och kostnader som följer av LAS föråldrade och illa anpassade regelverk. Det som särskilt sticker ut som betungande är reglerna för uppsägning på grund av personliga skäl.

En företagare som vill säga upp en medarbetare av personliga skäl kan i värsta fall vänta sig en arbetsrättslig process som i snitt tar 17 månader – och i regel får den arbetsbefriade medarbetaren lön under tiden. Även om företagaren skulle vinna processen så får företaget inte tillbaka de utbetalade lönerna. Vid förlust i domstol kan kostnaderna med skadestånd och processkostnader bli så höga att ett litet bolag helt omkullkastas.

För att snabba på processen uppmuntrar facken ofta arbetsgivaren att istället att säga upp medarbetaren på grund av arbetsbrist genom en överenskommelse mot några extra månadslöner. Det är inte rimligt att företagare ska behöva ange arbetsbrist och initiera en hel omorganisation för att kunna säga upp en medarbetare som missköter sig och skadar verksamheten. Det visar i allra högsta grad att uppsägningsgrunden personliga skäl är satt ur spel och inte fungerar som den var tänkt när LAS instiftades.

Låt oss vara tydliga med att vi inte vill att arbetsgivare ska kunna säga upp helt godtyckligt. Sverige ska fortsatt ha en stark anställningstrygghet. Däremot behöver systemet bli mer förutsägbart och användbart i de fall där uppsägning av personliga skäl faktiskt är en rimlig åtgärd. 

Osäkerheten och svårigheten med att säga upp av personliga skäl bidrar till rädsla för att göra fel och att mindre företag tvekar att anställa. Detta är djupt problematiskt då det hämmar jobbtillväxten och spär på den redan stora kompetensbristen. Vi behöver regler som stimulerar att anställa, inte regler som skapar en ökad oro, tyngre administration och risk för höga oförutsedda kostnader.

Därför måste LAS reformeras.

Lise-Lotte Argulander, jurist och arbetsrättsexpert, Företagarna, 
Frida Boklund, regionchef Företagarna Östergötland