"Skulle vara kul att slå ut honom"

I den första upplagan av Excellence Fighting Championship gick det snabbt för Mjölbysonen Tobias Söderberg att ta hem segern. Nu hoppas han göra en favorit i repris inför hemmapubliken i Linköping. "Jag kommer vara aggressiv och testa lite nya grejer", säger han.

Tobias Söderberg vill ta den andra segern i rad på Excellence Fighting Championship. När han går in i buren framför hemmapubliken är det låten "Drömmar gror vid Stångebro" som spelas.

Tobias Söderberg vill ta den andra segern i rad på Excellence Fighting Championship. När han går in i buren framför hemmapubliken är det låten "Drömmar gror vid Stångebro" som spelas.

Foto: Rebecca Candevi

MMA2019-10-12 10:00

I grunden är det brottning som Tobias Söderberg, 28, vuxit upp med. När han blev äldre började han tröttna på sporten men hade fortfarande suget kvar för kampsport. Till slut hittade han tillbaka till gnistan då han fann passionen för MMA. 

– Jag försökte hitta något nytt då jag tröttnade på brottningen vid 22-årsåldern. MMA hade börjat blomma upp då och jag visste vad det var. Samtidigt kunde jag ta med min brottningserfarenhet in i den här sporten, säger Söderberg och ler. 

Vad är det du gillar med sporten? 

– Jag gillar att det är man mot man och du ställs på prov. Jag försöker tävla så mycket som möjligt för det är det jag tycker är roligt. Man får testa sig själv. Jag tränar för att gå matcher och få känna på kampmomentet. 

Eftersom 28-åringen växt upp med brottning är det inte heller helt otippat på marken han har sina styrkor. Dock har han förbättrat sin boxning och fokuserat på att utveckla de delarna som var svårare till en början. 

– Jag känner mig trygg på backen och försöker ta min match dit. Men jag har blivit mycket bättre på boxningen och känner mig tryggare där. Man ska ju vara komplett på alla moment med sparkar, brottning, grappling och boxning. Blir man bra i alla delar blir man en komplett MMA-fighter, säger Mjölbysonen. 

Söderberg är inne på sitt sjunde år inom sporten och har flera SM-medaljer. På klubbnivå har han under den större delen representerat Mjölby fight gym, men har nu gått över till Kampsportcentret i Linköping. Nationellt har han varit med landslaget på mästerskap och förhoppningen är att göra ett bra resultat på kommande SM-tävling för att kunna åka på fler. 

– I alla år jag tävlat har jag tagit SM-medalj men har inget guld än. Jag har ett record på 18–8 summerat från både A- och B-klass. Det är väldigt många matcher och det kanske är dags att gå över till proffs snart. Jag har spridda tankar kring det eftersom jag var på VM 2018 och det var en otrolig upplevelse. Jag vill åka på EM och VM i alla fall en gång till. Efter det vill jag nog ta steget till proffsnivå. 

 Men innan dess väntar hans andra framträdanden på Linköpings MMA-gala, Excellence fighting championship, som arrangeras på lördagskvällen i Sporthallen. Under den första upplagan av galan var det redan i den första ronden under den första minuten som han vann efter att ha kopplat ett lås på motståndaren Raymond Johansson. Nu väntar istället Jonas Nordborg i den andra sidan av buren – ett motstånd som är välkänt för Söderberg. 

– Jag har mött honom ett par gånger innan och då har jag vunnit.  Han är ganska allround i allt. Han är inte superduktig i någonting men kan allting på en bra nivå. Matcherna vi har gått innan har varit jämna och gått till domslut. Det blir en bra match, säger Söderberg. 

Vad har du för matchplan då? 

– Jag har tränat mycket på sparkar och har inte använt mig av det i tidigare matcher. Jag tror han kommer bli chockad när jag slänger sparkar och kommer försöka hålla ett högt tempo. Jag har blivit bättre i boxning och sparkarna har blivit mycket bättre. Han kommer vara beredd på att jag kommer dyka och brottas. Men det kommer att bli en stående fight till en början. Det skulle vara kul att slå ut honom och göra helt tvärtemot vad jag brukar, säger Söderberg med ett stort leende. 

Söderberg vill satsa ett år till i A-klassen för att sedan ta sin första proffsmatch. "Det är lite spridda tankar. Jag var på VM 2018 och det var en upplevelse. Jag känner att jag vill göra flera mästerskap innan jag testar proffsnivån", säger han.
Söderberg vill satsa ett år till i A-klassen för att sedan ta sin första proffsmatch. "Det är lite spridda tankar. Jag var på VM 2018 och det var en upplevelse. Jag känner att jag vill göra flera mästerskap innan jag testar proffsnivån", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!