LHC borde ta lärdom av en fotbollsklubb i division 2

Vad kan ett ishockeylag i SHL lära sig av ett fotbollslag i division 2? Ganska mycket – om jag får säga det själv.

Vad kan LHC lära sig av Åtvidabergs FF? Rebecca Candevi redogör om det i sin krönika.

Vad kan LHC lära sig av Åtvidabergs FF? Rebecca Candevi redogör om det i sin krönika.

Foto: Bildbyrån Montage: Corren

Krönika2020-11-26 22:13
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför ÅFF:s säsong i division 2 låg det mycket ångest i luften på Kopparvallen. Supportrarna hade höga förväntningar på laget och den enda vägen som fanns i deras ögon var uppåt. De minns tillbaka till tiden i allsvenskan och det är endast dit klubben ska sträva – allt annat är underkänt. Inför säsongen hade jag ett snack med en av personerna som sitter på en ledande position i division 2-föreningen. Han sa: "Vårt mål den här säsongen är att hålla oss kvar i division 2. Men det får du inte skriva eller säga högt. Då blir man halshuggen. Vi har ett ungt och orutinerat lag som vi hoppas ska kunna växa in i det". 

Visst. Utåt kommunicerades det att uppåt var målet. Men internt visste nog de flesta att hålla sig kvar var det rimliga målet. 

Och vad hände sen? 

Efter några tunga förluster i inledningen av säsongen började laget växa in i division 2-spelet och när poängen summerades efter den speciella coronasäsongen var de klara för division 1-kval. Ett motstånd har de nu tagit sig förbi och i skrivande stund har just corona spridits inom laget och gjort att kvalet mot Västra Frölunda står lite på paus. 

Vad vill jag då ha sagt med allt detta? 

För LHC:s del har det kommunicerats en treårsplan och förväntningarna om ett SM-guld har bara växt starkare och starkare. Men som läget ser ut nu har mycket gått emot och sedan den här planen sattes har det bara skapats en onödig press på organisationen och laget. Det går ju inte att skjuta den på framtiden i all evighet. Ibland får man se sig besegrad och ta ett kliv tillbaka – precis som ÅFF gjorde till slut. Den anrika fotbollsklubben försökte i flera säsonger sträva efter något omöjligt vilket snarare skapade ett fall i tabellen. Och dit vill inte LHC komma. 

Linköping ska inte värva in någon superstjärna och satsa på guld nu när läget ser ut som det gör. De ska satsa på ungtupparna, låta dem blomstra och ge dem luft under vingarna. Nu ser vi spelare som Arvid Costmar, Nikola Pasic, Simon Lundmark, Max Lindroth och William Worge Kreü ta klivet in i SHL-hockeyn utan att göra bort sig. Våga bygg långsiktigt. Sikta inte mot ett SM-guld. Sikta mot att hålla er kvar och bygga upp en starkare ekonomi. När allt väl faller på plats kommer det där SM-guldet naturligt. Utan att en plan behöver ha presenterats. 

Viktigast av allt: Ta inte en plats i SHL för givet.