Det är tidernas förvandling av LHC

Jag har följt LHC i 40 år – jag har aldrig sett laget förvandlas så här. HV71 kördes över i åttondelsfinalen och jag nyper mig i armen.

Foto: Stefan Jerrevång/TT (montage)

KRÖNIKA2018-03-14 22:26

Vad ska hända härnäst? Seger mot Djurgården eller Växjö i kvartsfinalen också?

Ja, så som LHC har spelat de senaste två matcherna, 3–1 i Jönköping och 3–2 i Saab Arena, så känns allt möjligt.

Jonas Gustavsson, stjärnmålvakten som haft en så ojämn säsong, har helt plötsligt börjat storspela, och superräddningen i slutet av andra perioden, när David Ullström bara skulle lägga in pucken i öppet mål, ja den kan mycket väl bli säsongens räddning.

Gustavssons storspel ska inte underskattas, vi vet alla vad en målvakt i form betyder i ett slutspel.

LHC har i de här två matcherna lyckats med det alla slutspelslag drömmer om, att i stort sett alla spelare har lyft sig.

Dessutom: de spelare som ska leda laget, förstakedjan och de rutinerade, har gjort just det.

Derek Roy har burit förstakedjan så som han är anställd att göra, och Mathis Olimb, Tony Mårtensson och Niklas Persson de övriga tre formationerna.

Och i försvaret har backarna, alla sju, kämpat som om det gällde livet i två gånger 60 minuter.

Det är så man går vidare i hockeyslutspel.

Det är så man går långt i hockeyslutspel.

***

Emil Sylvegård tacklade sönder HV:s backstjärna Lawrence Pilut redan i första perioden. En schysst tackling, till och med riktigt bra, som tyvärr tog olyckligt och fick Pilut att lämna matchen på bår. Om jag var Dan Tangnes och skulle formulera en spelplan mot HV71 så hade "Tackla Pilut i speluppbyggnaden" definitivt varit en av de tre översta punkterna. Så Sylvegård gjorde säkert exakt vad han var tillsagd att göra och det fick ödesdigra konsekvenser för HV71.

***

Adam Ginning! Vilket genombrott vi sett i de här två matcherna. Fysisk, snabb, smart, teknisk, allt en modern back ska vara, och bara nyss 18 år fyllda. Respekt.

***

De 6 709 åskådarna i Saab Arena imponerade stort och skapade perfekt inramning. Framför allt LHC-klacken som belönades med att hjältarna kom ut från omklädningsrummet och bjöd på en extra dans på isen.

Där stod Niklas Persson, 38, en av de största hjältarna för kvällen, och hoppade och strax efter började hemmasupportrarna sjunga, i riktning mot HV-klacken, Monty Pythons klassiker "Always look on the bright side of life".

Slutspelet är igång och jag älskar det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!