Oskarshamn vände och vann derbyt

Det blev sjunde gången gillt för Oskarshamn. Efter sex raka förluster lyckades laget vinna ett Smålandsderby mot Växjö. –Kul för fansen, kul för stan, säger Oskarshamns matchhjälte Fredrik Olofsson efter bortaseger med 4–3, efter förlängning.

Oskarshamns Fredrik Olofsson avgjorde i förlängningen mot Växjö. Arkivbild.

Ishockey2021-01-30 20:40

Inledningsvis såg Smålandsderbyt inte ut att bli en spännande föreställning. Emil Pettersson och Emil Forslund gjorde varsitt mål och Växjö befann sig snabbt i 2–0-ledning. Enbart målvakten Joe Cannatas storspel förhindrade att Växjös ledning blev större än så.

– Han (Cannata) var outstanding på isen första 30 minuterna, vi var helt utspelade, säger Oskarshamns tränare Martin Filander.

Fredrik Olofsson hade svårt att sätta ord på varför Oskarshamn startade matchen blekt.

– Vi visste om att Växjö är ett bra lag och var skittaggade, svårt att sätta ord på vad det är.

Oskarshamn vaknade

Men alldeles före den första pausen skaffade sig Oskarshamn en biljett tillbaka in i matchen. Ett utmärkt powerplayspel avslutades med att Kim Rosdahl reducerade till 1-2.

Växjö dominerade även inledningen av den andra perioden, men en time out från Martin Filander ledde till att Oskarshamn började få bättre ordning på grejerna. NHL-meriterade nyförvärvet Lance Bouma kvitterade till 2–2.

– Han är en naturlig ledare, en enkel kille som sprider självförtroende, säger Filander om Bouma som gjorde sitt femte mål i SHL.

I den tredje perioden gjorde John Dahlström sitt 14:e mål för säsongen och satte Oskarshamn på segerspåret. Men Växjös Fredrik Karlström kvitterade genom att valla in pucken från en position bakom förlängda mållinjen.

– Vi hade lägen att göra 4–2 innan dess, säger Fredrik Olofsson.

Olofsson avgjorde

Men Olofsson blev ändå den som fick aftonens sista ord, 45 sekunder in i förlängningen.

– Jag tänkte att jag tar pucken till kassen, riktigt skönt att få sätta dit den, säger han om sitt segermål.

Målet gjorde att hela Oskarshamn kunde fira IK:s första historiska SHL-seger mot rivalen i sydväst.

– Det känns bra då de (Växjö) är riktigt bra på hemmaplan, säger Fredrik Olofsson.

Oskarshamn befinner sig alltjämt på rätt sida det nedre slutspelsstrecket i den haltande tabellen.

– Vi tar en dag i taget, varje match är en slutspelsmatch för oss, säger Fredrik Olofsson.

Martin Filander hade ett leende på läpparna minuterna efter slutsignalen.

– Jag är skitglad av många anledningar. Jag tycker vi har en fantastiskt stark grupp, det här var en karaktärsseger, säger Oskarshamnstränaren