Olimb: "Kan ändå vinna Wimbledon"

Storstryk i första kvartsfinalen – det fick Mathis Olimb att konstatera: "Du kan förlora första set med 6–1 och ändå vinna Wimbledon".

Foto: Janerik Henriksson/TT

ishockey2018-03-18 18:27

LHC-centern log snett när han sa det.

Efter åttondelsvinsten mot HV 71 var allt positivt efter en skakig säsong.

Nu, efter 1–6 i första SM-kvartsfinalen, var det på många sätt tillbaka till hur det sett ut tidigare. Det var en trots allt lovande start och tidigt ledningsmål av Jakob Lilja, men sen. . . ja, vad hände sen?

– Djurgården var bättre på allt. Det får vi erkänna. Mot HV hade vi härlig inställning, kände att vi behövde göra allt rätt för att vinna och jag tyckte att vi började bra nu också. Men så fick vi några dåliga mål emot oss och då gick luften ur ballongen, sa Mathis Olimb.

Tillsammans med brorsan Ken Andre var han en av få LHC-spelare som åtminstone stundtals skapade något framåt och fick till lite spel i offensiv zon. Men det hände inte särskilt mycket farligt. Där heller.

– Vi får inte gräva ned oss för det här. Det är mycket hockey kvar och fortfarande goda möjligheter. Det är som en tennismatch. Du kan förlora första set med 6–1 och ändå vinna Wimbledon.

Var det Djurgården som var så mycket bättre än HV – eller ni som var så mycket sämre nu?

– Kommer du tvåa i serien är det klart att du har ett bättre lag. Men jag tycker också att vi föll ned för djupt. Jag hoppas att vi...nej, vi ska visa vad vi står för och visa att ska vara med i slutspelet vi också. Vi får kolla på vad vi ändå gjorde bra och vad vi kan göra mycket bättre, sa Mathis Olimb innan han med trunken på ryggen och matlådan i handen gick vidare ut till bussen.

Han vände sig om.

Och sa:

– Ibland går det åt helvete och ibland skiner solen. Så kan det vara i den här världen.

Jakob Lilja inledde målskyttet i första perioden, men LHC-jublet kom av sig.

Snabbt.

Det blev 1–1 efter en miss av Jonas Gustavsson, det blev 1–2. . . och det blev 1–6 till slut.

– Vi visste att de skulle komma ut med mycket energi, men jag tyckte ändå att vi i början höll i pucken och vågade spela till varandra. Du måste göra det för att kunna vinna. Även på bortaplan. Men sen var det som om vi slutade spela, sa Lilja.

Med tillägget:

– Men det är ingen målskillnad i de här matcherna. Vinner vi 1–0 hemma så är det 1–1 igen. Vi behöver hitta tillbaka till det vi hade mot HV med bra spel och att hela tiden göra det svårt för motståndarna. Tyvärr blir det sämre matcher ibland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!