MATCHGUIDEN, LHC–Saik: "Måste skapa frustration"

Topplaget Skellefteå väntar i en tuff match för Linköping HC under torsdagskvällen. Läs allt du behöver veta om kvällens heta SHL-fajt i vår matchguide.

Förre LHC-profilen Gustaf Douhan tippar kvällens match, Taylor Leier saknas fortfarande, Ty Rattie fick besöka utvisningsbåset mot Skellefteå senast och Andreas Johnson har gjort succé i topplaget.

Förre LHC-profilen Gustaf Douhan tippar kvällens match, Taylor Leier saknas fortfarande, Ty Rattie fick besöka utvisningsbåset mot Skellefteå senast och Andreas Johnson har gjort succé i topplaget.

Foto: Montage

Ishockey2024-02-15 14:00

Vad: LHC–Skellefteå, SHL

Var: Saab arena, Linköping

När: Kl. 19, torsdag

Publikprognosen: "I kväll blir det runt 5200", skriver Daniel Björk Jonsson, privatmarknadsansvarig i LHC, under torsdagsförmiddagen. 

LÄGET I LAGEN

LHC: Taylor Leier har inte tränat på is de senaste veckorna och saknas fortsatt. Enligt rapporterna har både skade- och sjukdomsproblem hållit honom borta. I övrigt ska alla vara tillgängliga. 

Skellefteå: Se "Skellefteårösten" nedan.

GÄSTRÖSTEN

undefined
Gustaf Douhan.

GUSTAF DOUHAN, tidigare pressansvarig i LHC. 

5-3-seger mot IK Oskarshamn senast i en något märklig match där det kändes som det var avgjort redan efter tolv minuter. Vad går det att dra för slutsatser från den fajten?

– Att LHC har fortsatt hög effektivitet framåt, men att det alltjämt finns saker att jobba på defensivt. Vid 4-0 ska matchen vara stängd, men trots detta får Oskarshamn hitta en väg tillbaka in i matchen och i slutändan är det inte långt borta att Oskarshamn kvitterar. Starkt att göra en bra 5 mot 6 i den situationen och viktigt att Markus Ljungh börjar hitta den offensiva produktionen.

Skellefteå är lite av ett mardrömsmotstånd för LHC. På de åtta senaste har man bara vunnit en match mot norrlänningarna. Varför tror du att det är så svårt att möta Saik?

– Känslan tidigare år är att Skellefteå har spelat i ett eget tempo och att LHC har haft svårt att hitta nycklarna för att dra ner deras tempo. Den här upplagan av LHC tycker jag generellt är mer motståndskraftig och har mer offensiv kraft att slå tillbaka med. Jag tror det blir viktigt att tidigt få med sig ett mål, kanske dela ut en tuff tryckare på någon av deras mer etablerade spelare och skapa lite frustration i deras led. När allting flyter för västerbottningarna så är de tuffa att handskas med.

Vilket är ditt bästa minne från LHC:s matcher mot Skellefteå?

– Det finns många bra minnen, och dessvärre, ännu fler minnen av frustration från matcherna mot Skellefteå.  Men ett bra minne är en bortamatch, säsongen 2014/2015, dagen innan nyårsafton. På grund av ishalka på vägen från flygplatsen till Skellefteå, var vi tvungna att åka extremt långsamt med bussen och kom fram till arenan först med drygt timmen kvar till nedsläpp.  Trots bristfällig uppladdning lyckades vi vinna med 2-1 efter bland annat ett mål i boxplay av Mattias Sjögren. Det blev en glad flygresa hem och ett bra nyårsfirande dagen efter.

Hur slutar matchen?

– Hjärtat säger att LHC gör ett tidigt mål och därefter kan diktera villkoren i matchen. Hjärnan säger att Skellefteå ser riktigt bra ut och att LHC:s försvarsspel inte visade sig från sin bästa sida i tisdags. Så för att kompromissa, 2–2 efter fulltid, Broc Little avgör i overtime.

LÄS OCH LYSSNA

LÄS MER: LHC-backens efterlängtade jubel

LÄS MER: Så har du aldrig sett LHC-stjärnorna förut

PODD: Om den saknade LHC-forwarden: "Kan det vara en bowlingskada?"

HÅLL ÖGONEN PÅ

undefined
När LHC leder efter första perioden slutar det ofta med segerjubel.

Ställningen i pauserna. Här sticker dagens kombattanter ut i statistiken. Har LHC ledningen efter första perioden vinner man sannolikt. Så har nämligen varit fallet 91,67 procent (högst i SHL) av gångerna. Men har Skellefteå ledningen i andra periodpausen är det garanterad gulsvart seger. Där är dagens gäster i Saab arena hundraprocentiga.

Skellefteås powerplay. "AIK" är med 35,9 procent klart effektivast i ligan och när lagen möttes senast (i Skellefteå för en månad sedan) gjorde hemmalaget sex av sina sju mål i spelformen.

NOTERA

x Skellefteå är visserligen effektivast i powerplay, men också SHL:s mest utvisade lag, med elva utvisningsminuter i snitt per match. Kan LHC utnyttja det i kväll?

SKELLEFTERÖSTEN

undefined
Adam Savonen.

ADAM SAVONEN, reporter på Norran i Skellefteå.

Skellefteå har blandat och gett på sistone – men är ändå stabil trea i serien. Hur ser du på säsongen hittills?

– Det har varit ups and downs. På slutet har spelet bitvis sett otroligt bra ut och målskyttet har lossnat rejält. Det finns en tid före Andreas Johnsons hitkomst och en tid efter att han kom. Han symboliserar på många sätt lyftet AIK har gjort.

Skellefteås powerplayspel har varit något extra i år. Vad är förklaringen till att det fungerat så bra?

– Laget förfogar över många skickliga spelare och det är det enkla svaret. Oscar Lindberg håller högsta europaklass. Båda Jonathan Johnson och Pudas håller landslagsklass i spelet med puck. Lägg därtill ytterligare ett gäng skickliga spelare, så blir summan att det finns rätt mycket marginaler. Fungerar det inte för ena formationen, funkar det för andra formationen.

Linus Söderström och Marcus Högberg är två av seriens bästa målvakter. Vem väljer du om du får fria händer?

– I år har Högberg varit ett strå vassare och han har verkligen varit en av de stora faktorerna till LHC:s lyft den här säsongen.

När får vi se Oscar Möller tillbaka på isen?

– När det gäller Oscar Möller är det verkligen frågan om vi får se honom på isen igen? Han är 35 år i år och har varit utbränd. Han behöver träna hårt för att komma upp till rätt nivå och med tanke på ålder och vad han har varit med om är frågetecknet allt större. Så är läget och jag tror inte jag behöver förtydliga vad det här sannolikt innebär.

Läget i laget inför LHC-matchen?

– Elias Salmonsson är tillbaka. Simon Robertsson lämnade för spel i Brynäs och Anton Ohlsson drar till AIK. Arvid Lundberg missar torsdagens bortamatch.

TIDIGARE MÖTEN

undefined
Det var stundtals heta känslor när LHC och Skellefteå möttes i Saab arena i november. En match som LHC vann med 3-0.

240113: Skellefteå-LHC 7–1

231104: LHC-Skellefteå 3–0

231014: Skellefteå-LHC 3–1

230204: Skellefteå-LHC 4–1

230107: LHC-Skellefteå 7–4

221203: Skellefteå-LHC 3–1

220920: LHC-Skellefteå 2–6

LHC-SIFFROR

Interna poängligan:
Ty Rattie 40 (19+21)
Broc Little 30 (11+19)
Patrick Russell 26 (17+9)

Bäst plus/minus: Patrick Russell 12, Jonathan Myrenberg 10.

Flest tacklingar: Lance Bouma 30, Oscar Fantenberg 29.

CITATEN

"LHC har ju några spelare som kan dra, så det blir viktigt att hålla koll på dem så de inte får några ytor eller frilägen. Annars är det mest fokus på det egna. Vi kör på med vårt race och det vi är bra på. Det brukar gynna oss i längden." (Skellefteås centerstjärna Pär Lindholm)

"De har många skickliga offensiva spelare med Rattie, Little och allt vad de heter; så det gäller att ha koll på dem och sedan utnyttja chanserna som vi skapar." (Max Lindholm verkar enig med sin lagkamrat, namnen Pär)

undefined
Skellefteås båda Lindholm, Pär och Max, som gjorde varsitt mål i tisdagens 2–1-seger mot Leksand, är väl medvetna om LHC:s offensivt farliga pjäser.

ODDSEN

1: 2,74, X: 4,10, 2: 2,30 (Svenska spel, torsdag eftermiddag)

FÖLJ MATCHEN

Via vår liverapportering på Corren.se

TV4 Sport Live 3

Sportscoms app (lyssna live på matchen)

TIPSET

Känns ovisst på förhand, men Skellefteås målskytte har tuffat igång på slutet och trots hemmaplan får LHC tufft att ta poäng i kväll. 2-4?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!