MATCHGUIDEN, LHC–Luleå: "Tur jag inte valde Kalle Anka"

Minnen och masker med målvaktshjälten Mattias Elm. Och allt du behöver veta om eftermiddagens match så klart. Med mycket mera. Här är vår maxade matchguide inför LHC–Luleå. Mycket nöje!

Matchguiden

Matchguiden

Foto: BILDBYRÅN / Corren

Ishockey2024-02-17 10:30

Vad: LHC–Luleå, SHL

Var: Saab arena, Linköping

När: Kl. 15.15, lördag

Publikprognosen: "Omkring 7 000", meddelade Daniel Björk Jonsson, privatmarknadsansvarig i LHC, på fredagen.

LÄGET I LAGEN

LHC: Forwarden Arvid Costmar saknades på fredagsträningen efter otäcka smällen mot Skellefteå och kommer enligt LHC-tränaren Klas Östman inte att spela varken mot Luleå eller i nästa veckas matcher mot Modo och Malmö. Taylor Leier (skadad/sjuk) saknas fortsatt. 

Luleå: Se Luleårösten (nedan).

GÄSTRÖSTEN

undefined
Mattias Elm kom till LHC till Tingsryd 1998. Han vaktade målet under LHC:s första säsong i elitserien och återvände sedan till moderklubben. Efter säsongen 2000/01 la han målvaktsspaden på hyllan, men fortsatte inom hockeyn som tränare/ledare, bland annat i LHC.

MATTIAS ELM, målvaktshjälten med Fantomen-masken som var med när LHC gick upp i elitserien 1999. Även assisterande tränare/målvaktstränare 2002-2010. Numera fastighetsansvarig/greenkeeper på Landeryds GK.

Har du någon kontakt med hockeyn i dag?

– Bara som åskådare. Jag är på de flesta matcherna.

Ja, vad tycker du om årets LHC-upplaga?

– Det ser hoppfullt ut. Förhoppningsvis topp 6 och en semifinal i alla fall. Men Skellefteå, Växjö, Färjestad och i viss mån Frölunda är tunga och kanske snäppet bättre. Men visst, i en matchserie kan man slå dem.

Vad saknas för att nå ända fram?

– Kanske något toppnamn till. Men får Peter (Jakobsson, sportchefen), som jag spelade med i Tingsryd för länge sedan, bygga vidare i lugn och ro något år till så kommer det att bli riktigt bra. Han är fantastiskt duktig, precis som nye vd:n (Carl-Johan Stålhammar). Det var två riktigt bra värvningar. Jag är full med tillförsikt.

Hur tycker du Marcus Högberg sköter sig?

– Seriens bästa målvakt som jag ser det. Man får inte glömma att det blivit kanske 15 poäng extra tack vare honom. Myrenberg har också gjort det bra när han spelat, där har de ett fint målvaktspar.

Vilket är egentligen ditt bästa LHC-minne. Avancemanget till elitserien förstås...?

– Ja, och även när jag var tränare, NHL-året (2004/2005). Fram till den så kallade sexskandalen var det en fantastisk säsong. Jag tror inte att det funnits ett bättre lag i elitserien eller SHL. Jag är övertygad om att vi tagit guld om det inte hade skitit sig med andra grejer. Förstafemman vi hade, med spelare som Knuble och Morrison... I powerplay var det nästan målgaranti. Samtidigt är det jädra bittert att det slutade som det gjorde. Och på tal om tråkiga minnen, de två finalförlusterna (2007 och 2008 mot Modo respektive HV71) är också bittra. De har jag inte kommit över riktigt än.

undefined
Som coach, under Roger Melin, var Mattias Elm med vid de båda SM-finalförlusterna 2007 och 2008.

– Men sedan tycker jag, för egen del, att det är fantastisk kul att se många i årets lag. Som målvaktstränare och på hockeygymnasiet fick jag se spelare som Hultström, Jeppe Pettersson och Russell komma fram. Jag tycker LHC får för lite kredd för att man har så många som är fostrade i juniorverksamheten här, även om alla inte är härifrån från början. Det känns i alla fall som att man är det A-lag med flest produkter från juniorleden. "Hulta" och "Högga" som var små 15-, 16-åringar när de kom, nu är de 30-åriga småbarnsföräldrar. Det är häftigt att se när man sitter där på läktaren, att det blev hyfsade människor av dem.

Din Fantomen-mask var omtalad. Har du någon favorit bland dagens masker?

– Nja, de är relativt lika numera. Snygga när man kommer nära, och ofta med personer som betyder mycket för dem. Men de är väldigt detaljrika så man ser inte riktigt från läktaren. På så sätt stack min ut, man såg på håll att det var Fantomen. Den var lite cool faktiskt. Gjorde jag någon bra räddning fick jag ju heta "Fantomen" också, så det var ett genialiskt drag. Det var tur att jag inte valde Kalle Anka, haha.

undefined
Många fantomräddningar blev det så klart i Fantomen-masken.

Hur är läget annars? Vad händer på golfklubben?

– Vi håller på med en ny bar i restaurangen. Man får koncentrera sig på det viktiga, haha. Det ska vara invigning den 2 mars. Därför kommer inte nästa veckas stämbandsoperation så bra, jag är lite hes som du hör. Men nu ska jag få sångrösten tillbaka. Jag kommer att kvittra som en lärka sedan.

Stort tack för pratstunden Mattias, och lycka till med bygge och operation!

LÄS OCH LYSSNA

LÄS MER: Därför öser LHC-forwarden in mål: "Lite egoistiskt"

LÄS MER: KRÖNIKA: Släpp inte den här tjurigheten, LHC – men var är publiken?

PODD: Om den saknade LHC-forwarden: "Kan det vara en bowlingskada?"

HÅLL ÖGONEN PÅ

x Nallarna. I den andra periodens powerbreak, vid angiven signal, genomförs årets "Teddy bear toss". Nallarna kan reserveras när du köper biljett online (då får du nallen vid entrén intill kundcenter, mot uppvisande av kvitto). Nallar finns även att köpa på plats. Detta genomförs till förmån för behövande barn i Linköping med omnejd.

undefined
Det är dags för årets "Teddy bear toss" i Saab arena.

x Patrick Russell, som med fina 17 mål är tvåa i interna skytteligan, verkar trivas mot just Luleå. På säsongens hittills tre möten har det blivit fyra fullträffar.

x Juhani Tyrväinen är i poängform för Luleå. Tvåmålsskytt senast mot HV71, och i matchen dessförinnan spelade den 34-årige finländaren fram till två.

LULEÅRÖSTEN

MATTIAS FRIBERG, reporter Norrbottens-Kuriren:

Överraskande att Luleå valde att hålla i plånboken och inte förstärka innan transferfönstret slog igen?

Nej, det är väntat att man valde att hålla i pengarna i det här läget. Det är helt enkelt för mycket pengar att lägga på en eller flera spelare som skulle ha spelat tio grundseriematcher plus slutspel. Och finns verkligen den spelaren eller de spelarna som hade lyft Luleå till att bli en guldkandidat i det här läget? Felet Luleå Hockey har gjort är att man underskattade hur svårt det är förstärka under säsongerna nu. Man började säsongen med ett lag som inte var färdigbyggt och lyckades inte bygga klart det. Det saknas offensiv spets och en tvåvägsback som klarar att spela mycket.

Läget i laget inför mötet med LHC?

Det var skadekris i Luleå innan landslagsuppehållet, men nu är de flesta tillbaka. Centern Jonas Berglund är fortfarande på skadelistan och han väntas vara borta i två eller tre veckor till. Forwarden David Lilja är sjuk och åkte inte med på bortaturnén. Pontus Andreasson var sjuk och missade bortamatchen mot HV71 i torsdags. Han tränade under fredagen (i Linköping) och ska vara spelklar igen. 

undefined
Luleås tränare Thomas Berglund.

NOTERA

x Anthony Greco, som förra säsongen vann Frölundas interna skytteliga, har inte gjort mål på 15 matcher. Senaste fullträffen  i SHL (av totalt fem) kom på straff borta mot Leksand den 19 december.

x Luleå är med 86,84% (insläppta mål/tillfällen i numerärt underläge) näst bäst i SHL på att döda utvisningar. Bara serieledande Färjestad är något bättre. LHC ligger på 72%.

x Efter att Luleå ingått låneavtal med Brynäs kan tidigare LHC-målvakten David Rautio nu tillåtas vakta SHL-rivalens kasse om klubben får målvaktskris. LHC har gjort motsvarande uppgörelser gällande Jesper Myrenberg och Hugo Hävelid.

TIDIGARE MÖTEN

undefined
LHC har vunnit de två senaste mötena med Luleå. Senast, i början av december, gjorde poängkungen Ty Rattie det matchavgörande målet.

240127: Luleå-LHC 2–4

231209: LHC-Luleå 5–2

230930: Luleå-LHC 4–1

230202: Luleå-LHC 1–2 öt

230121: LHC-Luleå 2–3

221018: Luleå-LHC 2–0

220929: LHC-Luleå 2–1

LHC-SIFFROR

Interna poängligan:
Ty Rattie 40 (19+21)
Broc Little 30 (11+19)
Patrick Russell 26 (17+9)

Bäst plus/minus: Patrick Russell 12, Broc Little, Remi Elie, Jonathan Myrenberg 10.

Flest skott på mål: Ty Rattie 138, Patrick Russell 95, Linus Hultström 80.

Flest tacklingar: Lance Bouma 32, Oscar Fantenberg 30.

CITATEN

"Vi vet att deras styrka är presspelet. Det blir en liknande match som mot Skellefteå, vi måste klara av att ha ett bra passningsspel trots att de jagar oss."

LHC-tränaren Klas Östman har bra koll på lördagens motståndare i Saab arena.

"Med facit på hand så har klubben misslyckats brutalt med tanke på vad man sa inför säsongen. Det blir en jättebesvikelse för många supportrar, men också kanske för spelare i truppen. Det kanske också var något man sa till Omark att man skulle göra vilket avgjorde att han kom hem."

Tv-experten Johan Tornberg till NSD efter att den spetsvärvning som utlovats under säsongen inte blev av innan transferfönstret stängde natten till fredagen.

undefined
Johan Tornberg hade förväntat sig åtminstone ytterligare en vass Luleåvärvning.

ODDSEN

1: 2,28, X: 3,78, 2: 2,82 (Svenska spel, fredag eftermiddag)

FÖLJ MATCHEN

Via vår liverapportering på Corren.se

TV4 Sport Live 2

Sportscoms app (lyssna live på matchen)

TIPSET

"Det blir en liknande match som mot Skellefteå", säger Klas Östman sagt inför lördagsdrabbningen. Så vi litar väl på honom, men vänder på siffrorna; 3–2 till LHC.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!