LHC-ikonen om Forsling: "Svindlande för jordnära kille"

LHC-ikonen Magnus Johansson hyllar Gustav Forsling efter nyskrivna monsterkontraktet i NHL. "Svindlande summor, men inte oväntat", säger han.

Magnus Johansson imponeras av Gustav Forslings resa i Florida och nu är det klart att backen stannar i åtta år till.

Magnus Johansson imponeras av Gustav Forslings resa i Florida och nu är det klart att backen stannar i åtta år till.

Foto: Montage (bilder Per Bergsten och Bildbyrån)

Ishockey2024-03-08 16:30

Hösten 2007 blev Magnus Johansson första Linköpingskillen i världens bästa liga.

Men han nådde aldrig lika långt som Gustav Forsling – som han ett antal år efter NHL-debuten bildade backpar med i LHC.

Under torsdagen meddelades att 27-årige Forsling skrivit på ett åttaårskontrakt med Florida Panthers som i snitt ger honom 5,75 miljoner dollar per år – sammanlagt runt 470 miljoner svenska kronor. Nästan en halv miljard.

– Det är klart att det är svindlande summor och på något sätt blir det extra tydligt när man vet att Gustav är en så jordnära person. Men samtidigt är det inte oväntat. Han är på den nivån och det är så den här världen fungerar, säger Magnus Johansson.

Han har själv spelat bland de solstekta palmerna i sydöstra USA och på distans följer han förstås vad som händer med sin gamle backkompis. Efter att ha hamnat i kylan (eller snarare i farmarlaget) i Carolina värvades Forsling till Florida där han under fyra säsonger gjort sig oumbärlig med fjolårets finalplats som det som hittills sticker ut allra mest.

Dessutom: bäst plus-/minusstatistik i hela NHL just nu.

– Det är så klart enormt imponerande siffror. Det är också ett bevis på hans status och vilken pålitlig spelare han är. Kul också att se hur intresset har ökat i Florida i takt med satsningen och högre lönenivå. Det var inte alls på samma sätt när jag var där, säger Johansson

Själv firade Gustav Forsling med fortsatt succé på isen. Visserligen överraskande förlust mot Philadelphia Flyers (1–2), men samma dag som nyskrivna kontraktet bekräftades var det backstjärnan som svarade för enda hemmamålet. Han har hela tiden varit tydlig med att han ville stanna och blev först av klubbens nyckelspelare att förlänga.

Till NHL:s hemsida sa han efteråt:

– Det är svårt att med ord förklara hur tacksam jag är över vad organisationen gjort för mig. Jag kommer ihåg samtalet när jag blev upplockad på waivers och ville verkligen ta vara på möjligheten.

Sagt – och gjort.

Ytterligare en Linköpingskille fanns på isen i Sunrise. Adam Ginning – som nämnts som ett möjligt LHC-nyförvärv till nästa säsong – har kallats upp från farmarlaget, gjorde säsongsdebut i NHL och sin andra match i Flyers.

Det gick utmärkt.

Drygt 18 minuter på isen och med fem utdelade tacklingar för den fysiske backen.

– Dom spelar verkligen tajt. Det är så det är i slutspelet, så det är perfekt träning för oss. Vi vill bygga vidare på det här, sa Gustav Forsling. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!