LHC-profilens jättehyllning: "Makabra siffror"

Linköpingskillen Gustav Forsling, 27, har bäst plus-/minussiffror i hela NHL. "Makabra siffror. Nicklas Lidström-klass", säger Niclas Hävelid.

Niclas Hävelid hyllar Gustav Forsling.

Niclas Hävelid hyllar Gustav Forsling.

Foto: Montage (bilder från Bildbyrån)

Ishockey2024-02-22 16:00

LHC-profilen – som till nästa säsong placeras hos SHL-rivalen Rögle – har många år i olika klubbar i Nordamerika bakom sig under en glansfull karriär med guld i både i OS och VM.

Han vet hur mycket statistiken betyder därborta.

Tittar du på de officiella siffrorna på NHL:s hemsida finns 864 spelare i 32 klubbar uppräknade.

Etta i plus- och minusligan: Gustav Forsling.

Förre LHC-backen har +39 och toppar före Vancouverduon Filip Hronek och Quinn Hughes.

Niclas Hävelid säger:

– Det betyder oerhört mycket, skulle jag säga. Framförallt är det uppskattat i organisationen och i det egna laget. Man ska komma ihåg att han hela tiden matchas mot motståndarnas bästa kedjor och har som huvudsaklig uppgift att stänga ned dem. Florida sätter in Gustav Forsling mot det andra lagets offensiva stjärnor varje kväll tre–fyra kvällar i veckan.

– Med tanke på det är det jättestarkt att bara hålla sig på plus. Över 30 är grymt. Det är inte många som gör det. Någonsin.

Nu närmar han sig plus 40.

– Makabra siffror. Nu spelar han i ett bra lag och det är så klart en förutsättning, men det här är Nicklas Lidström-klass

Vad betyder det att slänga fram det i förhandlingarna kring ett nytt kontrakt?

– Herregud. För honom är det här mer värt än mål och assists. Alla lag i hela NHL vill ha den typen av pålitliga spelare. Plus- och minus är det du måste ta hand om först. Sen får det andra komma. I Gustavs fall har han dessutom en del offensiva siffror.

Du låter imponerad.

– Jag är enormt imponerad, säger Niclas Hävelid.

Gustav Forsling.
Gustav Forsling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!