Lyckades med hatade straffen – vill förbjuda den

Många håller med om att det är parodi att få zorra på straff. Linköpings IBK:s Simon Palmén gjorde den kontroversiella straffen – men hoppas att varianten förbjuds framöver. "Håller med om att det är parodi", säger Palmén.

Simon Palmén zorrar med lagkamraten David Carringtons med hook. Inför torsdagens träning zorrades det en hel del.

Simon Palmén zorrar med lagkamraten David Carringtons med hook. Inför torsdagens träning zorrades det en hel del.

Foto: Carl Holmqvist

Innebandy2023-03-23 19:34

Efter straffläggningen i tredje kvartsfinalen mellan Linköping IBK och Storvreta sparade inte Storvretamålvakten Måns Parsjö på kritiken mot Libk. Anledningen var att Libk zorrat på fyra av fem straffar. En variant som ger straffläggaren ett väldigt stort övertag på målvakten. Kort sagt så handlar det mest om att träffa mål – för att det ska bli mål. Libk brände dock två av zorro-straffarna. 

Tränaren David Gillek, som är avstängd under utredning efter Storvretaspelaren Filip Erikssons anklagande om stryptag, var på plats på torsdagens träning. Han ville inte ge någon kommentar om händelsen.

Inför träningen började flera av Libk-spelarna att zorra – efter att det blivit en stor snackis.

Linköpings-forwarden Simon Palmen var en av dem som zorrade och satte sin straff mot Storvreta.

Palmén håller med Storvreta-målvakten om att regeln att man får zorra på straff är parodisk – men att kritiken är missriktad.

– Jag håller med om att regeln bör ändras. Det är inget snack om saken. Regeln har funnits i fem år typ och jag trodde att det skulle ändras direkt. Att man skulle inse sitt misstag. Men de har inte gjort det och låtit det pågå. Vi har stått emot också, trots att vi har flera som kan göra så på straffar. Nu var det SM-kvartsfinal och tror vi att det är bästa sättet för att vi ska vinna så kommer vi använda oss av det om regeln tillåter det, sa Palmén i en intervju med oss dagen innan träningen.

Palmén hoppas att Libks användande av zorro-straffar kan få regeln att ändras.

– Någonstans tycker jag att det här är enda sättet att få folk att fatta att regeln måste ändras. Att man drar det till sin spets. Det ser inte bra ut och är inte schysst mot målvakterna heller. Det är ju inte så att han (Måns Parsjö) räddar två av våra, utan vi missar. Jag tycker regeln ska ändras, men den som inte gör allt för att vinna har inte riktigt fattat vad sport går ut på.

Måns Parsjö sa bland annat i vår tv-sändning att han tycker att det ska vara ett "gentlemans agreement" att inte zorra på straff. "Det har det alltid varit mellan alla andra klubbar, men det finns några få som inte vill", sa han. 

Upplever du att det finns ett gentlemens agreement?

– Jag vet inte vad han menar med det faktiskt. Där tycker jag kritiken är missriktad. Det är helt rätt att kritisera regeln, men jag tycker det är för många som zorrat under lång tid för att säga att det finns något "gentlemans agreement", säger Simon Palmén.

Libks tre första straffskyttar, David Carrington, Martin Karlsson och Simon Palmén använde samma klubba när de la sina straffar. 

Palmén berättar varför:

– För att kunna zorra krävs det en hook på klubban. David Carrington har en sådan klubba som han använder ibland. Alla som zorrar vill ha samma vinkel. Varken jag eller Marre (Martin Karlsson) använder det regelbundet, så då kan vi lika gärna låna hans. 

Arkivbild på Linköpings Simon Palmén som håller med om kritiken mot användantet av zorro-straffar.
Arkivbild på Linköpings Simon Palmén som håller med om kritiken mot användantet av zorro-straffar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!