50 år efter SM-guldet – hjältarna träffades i Linköping

Den 3 april 1974 tog IF Saab sitt sista (?) SM-guld. Klart att 50-årsdagen skulle firas – ett stort gäng handbollsprofiler samlades på en central krog i Linköping under onsdagskvällen för att återuppleva gamla minnen.

Samtal om gamla tider framför Correns sportsida från den 4 april 1974. Här med Bolle Persson, Leif Olsson och Jan "Lill-Blöta" Jonsson bland andra.

Samtal om gamla tider framför Correns sportsida från den 4 april 1974. Här med Bolle Persson, Leif Olsson och Jan "Lill-Blöta" Jonsson bland andra.

Foto: Carl Holmqvist

Handboll2024-04-03 19:16

Jan, "Lill-Blöta" Jonsson, Björn "Lurch" Andersson, Lars "Lappen" Enström, Lars-Erik Svedlund och Leif Olsson var bara några av alla handbollshjältar från Saabtiden som med glada skratt och många kramar träffades för att fira en av Linköpingsidrottens finaste ögonblick. 

SM-guldet den 3 april 1974. 

– Klart att det blir mycket handbollssnack, men vi pratar om en hel del annat också, säger Bo-Lennart "Bolle" Persson Bindå som är en av initiativtagarna.

undefined
Leif Olsson och Bolle Persson är två av eldsjälarna som ordnar träffar och resor tillsammans med andra gamla handbollsspelare från Saab.

Saab vann två raka SM-guld 1973 och 1974 och stod på toppen av svensk handboll. 

Nu är det många år sedan handbollsföreningen Saab fanns, men det hindrar inte ett stort gäng spelare från förr att ses med viss regelbundenhet. Bolle Persson är tillsammans med bland andra Leif Olsson, Lars-Erik Svedlund och Jan "Lill-Blöta" Jonsson ansvarig för arrangemangen som inneburit resor till EM och VM, men även andra träffar som inte har handbollen i fokus.

– Vi delar också ut hederspriser, det första gick till Göran Frisk som var med och avgjorde SM-finalen 1968. Han dog ganska snart efter att han fick priset, så det kändes bra att han fått det, säger Bolle Persson.

undefined
Många av Saabprofilerna bläddrade i Correns gamla tidningslägg från guldåret 1974.

Den stora stjärnan från SM-gulden på 70-talet, Björn "Lurch" Andersson, tittade länge på Correns första sportsida från den 4 april 1974. 

Hur känns det att träffa alla gamla handbollsspelare så här?

– Jättekul. Men alla har blivit så himla gamla.

undefined
Björn "Lurch" Andersson i samtal med Correns reporter till höger i bild. "Från att jag la av tog det tio år innan jag besökte sporthallen igen", säger Lurch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!