Planen: Solceller på IFK:s arena

IFK Norrköping planerar för solceller på Platinumcars Arena. "Det är en fantastisk möjlighet", säger klubbdirektören Michael Sturehed.

Michael Sturehed berättar om IFK:s planer för Platinumcars Arena.

Michael Sturehed berättar om IFK:s planer för Platinumcars Arena.

Foto: Montage: Thomas Möller/Christer Gustafson

Fotboll2023-01-18 09:08
undefined
Michael Sturehed, klubbdirektör i IFK Norrköping.

Solcellsmarknaden exploderar, både bland hushåll och företag som vill göra en insats för miljön och den egna plånboken när elpriserna har gått upp.

IFK Norrköping, som äger och driver sin egen arena, ligger också i startgroparna för att sätta upp solpaneler.

Klubben har jobbat proaktivt med att bland annat installera led-belysning för sina elslukande strålkastare och gör vad man kan för att se över elförbrukningen. Det fasta elavtalet löpte ut vid nyår och det har ytterligare aktualiserat behovet att göra vad man kan för att minska kostnaderna i framtiden.

– Just nu pågår ett arbete, på uppdrag av mig och IFK, att se över arenans fysiska status på alla sätt och vis. Förhoppningsvis kommer vi ha någon form av första rapport över det till vår årsstämma. Det gör att vi kanske kommer kunna investera i solenergi, säger klubbdirektören Michael Sturehed.

Det saknas inte ytor runt läktaren i alla fall.

– Det är ju en fantastisk möjlighet att kunna använda så stora takytor till just solenergi. Så vi tittar på det, men man måste ta en sak i taget här. Byggnaderna är ju byggda i olika epoker och de behöver ses över och klassificeras så att de håller. Vi vill inte investera i saker som ändå måste bytas ut.

Vet du hur mycket ni skulle kunna tjäna i kilowattimmar eller kronor på solceller?

– Det är en del i uppdraget att se över. Om vi vill utveckla arenan så ligger energieffektivisering i det, både vad gäller ventilationssystem, fjärrvärme och el så klart. 

undefined
Platinumcars Arena har gott om takytor för att installera solceller. Bilden tagen under pandemin.

Den här inventeringen av Platinumcars Arena ska också vägas in i de tidigare funderingarna, från styrelsehåll, att eventuellt bygga en helt ny arena någon annanstans. Det landade dock i att ordföranden Sakarias Mårdh för ett år sedan sa att huvudspåret är att vara kvar på den befintliga platsen – men att arenan är i behov av en omfattande översyn och renovering.

– Just nu finns det ingen sådan plan (att bygga nytt) någonstans. Nu pågår ett arbete för att säkerställa och se över statusen på hela arenan. Såna här processer tar ju en tid att göra och sen är det ju i grund och botten en medlemsfråga, när man ser arenans status, vad som ska göras. 

Michael Sturehed kan konstatera att det redan nu görs om för fullt på sina håll på arenan.

– Vi investerar och gör om omklädningsrummen på den västra sidan (under huvudläktaren) för damerna. Så att de också har samma fysiska förutsättningar som herrarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!