Louise, 32, sköter om den bästa hopphästen i världen

Louise Barraud arbetar som hästskötare hos världsryttaren Henrik Von Eckerman och vann nyligen pris som årets hästskötare.

Louise Barraud är hästskötare till världshästen King Edward, här på tävling i Geneve. Louise reser jorden runt och jobbar med tävlingshästarna cirka 45 av årets 52 veckor.

Louise Barraud är hästskötare till världshästen King Edward, här på tävling i Geneve. Louise reser jorden runt och jobbar med tävlingshästarna cirka 45 av årets 52 veckor.

Foto: Haide Westring

Borensberg2024-01-09 18:00

– Klart det känns otroligt roligt att få den utmärkelsen. Det är hårt arbete bakom kulisserna och jag är stolt över det jobb jag gör och tacksam för priset, säger 32-åriga Louise Barraud som nyligen utsågs till Årets hästskötare under den senaste Ryttargalan. 

Hon är hemma över juldagarna på Olivehults gård i Borensberg, där mamma Lotta Hedborg bor.

– Min pappa bor i Frankrike och jag har mest bott hos mamma på lov och somrarna. 

undefined
Louise Barraud är hästskötare till världshästen King Edward, här på tävling i Geneve. Louise reser jorden runt och jobbar med tävlingshästarna cirka 45 av årets 52 veckor.

Hon har varit omringad av hästar under sin barndom och intresset för de ståtliga djuren har aldrig sinat.

– Jag tröttnar aldrig, snarare tvärtom. Att få arbeta med dem på det sättet jag gör är få förunnat. 

För lite mer än fyra år sen började Louise som hästskötare hos den schweiziska olympiska hoppryttare Janika Sprunger, som även är gift med Henrik von Eckerman.

– Jag svarade faktiskt på ett Instagraminlägg där Janika sökte hästskötare och fick svar. Jag provjobbade en vecka och fick sen en fast anställning. När Janika fick barn och färre hästar i stallet fick jag frågan att gå över till Henrik. 

Det visade sig bli en framgångssaga.

– Vi tog guld både i lag och individuellt på VM förra året, sen vann Henrik även världscupfinalen i år och EM-guld med laget. Han har även slagit rekord genom att vara världsetta i 17 månader. 

undefined
King Edward fick fint pyntat när han kom hem från världsmästerskapet.
undefined
Louise Barraud tar kort innan Henrik von Eckermann går upp på prispallen i Omaha i år.

Det verkar vara tävlingar ofta, hur mycket är du på resande fot med hästarna på ett år?

– Oj, jag är nog iväg cirka 45 av 52 veckor i alla fall. Jag kör ju även lastbilen mellan tävlingarna om inte vi och hästarna flyger. Jag reser så mycket att jag mest känner mig i vägen när vi väl är hemma på gården, säger Louise och skrattar.  

Förklara vad du gör på tävlingar? 

– Min dag kan börja vid 05-tiden hästarna ska fodras och motioneras för hand, utrustningen ska vara i toppskick och hästarna ska få de bästa förutsättningar för att prestera. På mästerskap är det inte ovanligt att jag är klar runt midnatt. 

Vad gör du när du är ledig?

– Då passar jag på att sova, länge. 

I stallet står också världshästen King Edward, som är utsedd till världens bästa häst och en av tre hästar som har varit felfri genom ett olympiskt mästerskap.  

– Han är såklart min favorit i stallet.

Berätta hur han är?

– Som en riktigt tjurig gubbe, säger Louise. 

– Han har mycket integritet, gillar inte att man ska gosa, klappa eller borsta honom för mycket. Samtidig älskar han uppmärksamheten han får på tävlingar och trivs bäst på stora arenor. Han är så medveten om att han är bäst och nummer ett i stallet.

undefined
Att King Edward är Louise favorit råder det ingen tvekan om. Hon berättar även att hästen är som en tjurig gubbe som inte gillar att man klappar eller gosar med honom för mycket.

På vilka sätt märks det?

– Han kräver att få gå ut först av alla stallets hästar i hagen. Han ska ha mat först och vet exakt när det är dags att gå ut i hagen, är man sen slår han med benen i boxdörren. 

Louise jobb är som sagt intensivt och efter besöket i Borensberg är schemat fullt. Först Nederländerna, sedan Belgien, Schweiz och vidare till Abu Dhabi där Nations cup går. 

Hur är det att ha ansvar för världens bästa hästar och köra lastbil med så dyrbar last?

– Så vågar jag inte ens tänka, tänker man på hur många hundra miljoner de är värda så vågar man inte röra dem alls, säger Louise och skrattar.

– Jag försöker tänka att de är vanliga hästar som presterar på ovanligt hög nivå. 

Något speciellt du ser fram emot nästa år? 

– Självklart står OS i juli högst upp på den listan. Henrik har flera topphästar i stallet även om jag tror och hoppas att han tar med sig King Edward. 

undefined
Louise berättar att hon inte kan tänka på vad hästarna hon har hand om är värda. "Då skulle man inte våga röra dem" säger hon och skrattar.
undefined
Louise Barraud och King Edward som är utsedd till världens bästa hopphäst för tillfället. Här är de i Rom 2023. Louise är uppväxt med hästar och har bott med sin pappa i Frankrike och varit hos sin mamma Lotta i Sverige på somrarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!