Den där sista arbetsveckan innan semestern brukar inte vara nådig. Ofta är att-göra-listan evinnerligt lång. Men att stressa in i det sista gör inte bara att du lämnar jobbet med magont, det kan också göra det svårt att slappna av när ledigheten väl har börjat. Johan Mellnäs är projektledare på arbetsmiljöorganisationen Prevent. Här listar vi hans fem bästa tips för att varva ner på ett bra sätt inför semestern.

1. PrioriteraSkriv en lista med sådant som du absolut måste hinna med innan du slutar och en lista med saker som du borde göra. Utifrån hur mycket tid du har kvar på jobbet måste du sedan prioritera. Ta gärna hjälp av chefen, så kan det kännas lättare att sålla. Att strukturera upp sysslorna så här ger en känsla av kontroll och minskar stressen.

2. Spara till senSkriv en lista över sådant som du ska ta tag i efter semestern. Då kan du lägga det åt sidan under ledigheten, och kan helt fokusera på att ta det lugnt och göra vad du vill.

3. MejlenSe över autosvaret i din mejl sista dagen innan du går hem. Skriv att du är på semester. Skriv inte att du kollar mejlen sporadiskt, för då kan folk förvänta sig svar under din ledighet.

4. KortveckaBörja – och avsluta – gärna semestern mitt i veckan. En kortvecka gör att du är piggare när semestern börjar – och att du får en lugn start igen när du börjar jobba.

5. Börja varligt Se till att du har tid för att komma igång i lugn och ro efter semestern, tid till att ta dig igenom mejlskörden, till exempel. Boka inte in möten till direkt när du börjar igen.