Vändningen: Jackie Arklöv får inte tidsbestämt straff

I somras beslutade Örebro tingsrätt att Jackie Arklöv får sitt straff tidsbestämt till 41 år, vilket innebar frigivning år 2026. Göta hovrätt river nu upp beslutet och gör en helt annan bedömning.

Jackie Arklöv erkände efter rättegångarna att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Jackie Arklöv erkände efter rättegångarna att det var han som avlossade de dödande skotten mot poliserna i Malexander.

Foto: Öst Media

Östergötland2024-01-17 11:02

Jackie Arklöv dömdes av Göta hovrätt i juni 2000 till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander, försök till mord på en annan polisman och fyra fall av grovt rån. Han dömdes även senare för grovt folkrättsbrott, gärningar som var begångna i tiden före morden i Malexander.

I juni förra året beslutade Örebro tingsrätt att omvandla Arlövs livstidsstraff till ett tidsbestämt straff på 41 år. Bakgrunden var att Rättsmedicinalverket bedömt att risken för att Arklöv ska återfalla i brottslighet numera är låg. Enligt Örebro tingsrätt fanns det inte längre någon konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Beslutet innebar att Arklöv skulle friges i september 2026.

Göta hovrätt gör nu en helt annan bedömning och avslår Arklövs ansökan om tidsbestämt straff.

"Genom ett beslut som meddelats i dag avslår hovrätten en begäran om omvandling av ett livstidsstraff till tidsbestämt straff och gör därmed en annan bedömning än tingsrätten", skriver hovrätten i ett pressmeddelande.

– I mål om omvandling av livstidsstraff ska flera aspekter beaktas. Risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag – och därmed samhällsskyddet – kommer dock i den absoluta förgrunden. Efter­som utredningen i det här målet inte är tillräckligt robust för att medge slutsatsen att återfallsrisken är låg, kan omvand­ling inte ske. Ansökningen ska därför avslås, säger hov­rättsrådet Patrik Örnsved i pressmeddelandet.

Hovrätten har kommit fram till att flera kriterier för omvandling av straffet har uppfyllts. Men till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att det finns en konkret och beaktansvärd risk att den dömde polismördaren återfaller i brottslighet av allvarligt slag.

Rättsmedicinalverket har på den tregradiga skalan låg-medelhög-hög ansett att risken för att Jackie Arklöv återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg och har pekat på vad som ansetts vara en rad gynnande omständigheter hos honom. 

Socialstyrelsen har dock ställt sig tveksam till slutsatsen och menar att Rättsmedicinalverket inte närmare analyserat hur dessa omständigheter leder till bedömningen att risken för återfall ändrats från medelhög till låg. Enligt hovrätten, som var enig i sitt beslut, måste yttrandet från Socialstyrelsens rättsliga råd anses vara mer tillförlitligt än yttrandet från Rättsmedicinalverket. Slutsatsen är att det "föreligger ett absolut hinder mot att omvandla livstidsstraffet till ett tidsbestämt straff".

Arklöv är nu 50 år gammal och har varit berövad friheten i 24 år. De två övriga som dömdes för polismorden, Andreas Axelsson och Tony Olsson (numera Byström), har tidigare fått sina straff tidsbestämda till 35 år. Bägge har släppts ur fängelset. 

Polismorden i Malexander 1999 är en av de mest omskakande händelserna i Östergötlands moderna historia.

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen. 

Jackie Arklöv valde efter de fällande domarna att erkänna att det var han som avlossade de dödande skotten mot polismännen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!