Länsstyrelsen: 1 500 sexköp sker i länet varje år

Enligt en uppskattning som länsstyrelsen har gjort sker det varje år cirka 1 500 sexköp i Östergötland. Prostitutionen är mest utbredd i Linköping och Norrköping.

Enligt länsstyrelsen är prostitutionen mest utbredd i Linköping och Norrköping.

Enligt länsstyrelsen är prostitutionen mest utbredd i Linköping och Norrköping.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2023-09-13 09:49

Enligt länsstyrelsens rapport ”Prostitution och människohandel – Förekomst och efterfrågan i Östergötland” behöver flera samhällsaktörer som regionen, kommuner och myndigheter stärka och systematisera arbetet mot prostitution och sexköp.

Inför arbetet med rapporten har en webbsida, där sexuella tjänster erbjuds, under två års tid bevakats. Utifrån antal annonser och en framtagen beräkningsmodell har antal sexköp i länet uppskattats till cirka 1 500 per år. Samtidigt har sexköpsdomar i länet kartlagts och analyserats.

– Vi har fokuserat på en webbsida med sexannonser. Men det finns flera webbplatser och andra kontaktvägar. Det finns därmed skäl att tro att mörkertalet är väldigt stort, säger Johan Landstedt, utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor vid länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten sker sexköpen till drygt 80 procent i de två största kommunerna, Linköping och Norrköping.

– Människor i Östergötland blir exploaterade och kroppar köps för sex. Men även om problemet är som allra störst i Linköping och Norrköping är frågan en angelägenhet för hela länet då sexköpare reser från mindre kommuner till de två största städerna i länet, säger Janni Ottey, utvecklingsledare Mäns våld mot kvinnor, i en kommentar. 

Majoriteten av sexköpen har skett i kommunen där sexköparen själv är bosatt och åldersspannet är 19 till 69 år. Medelåldern på sexköparen uppges vara 37 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!