Beskedet: Beviljar skyddsjakt på 1 500 dovhjortar

Problemet med dovhjortar som förstör grödor har blivit så omfattande i Östergötland att länsstyrelsen nu har beviljat skyddsjakt på 1 500 djur.

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat skyddsjakt på 1 500 dovhjortar.

Länsstyrelsen i Östergötland har beviljat skyddsjakt på 1 500 dovhjortar.

Foto: Magnus Grimstedt

Östergötland2023-11-16 09:50

Enligt länsstyrelsen beslut om skyddsjakt får 1 500 dovhjortar skjutas mellan den 16 november i år och den 31 december 2025. Skyddsjakten får endast bedrivas i följande kommuner: Finspång, Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Linköping, Åtvidaberg, Kinda och Motala.

Dovhjortar äter av grödor som vall, spannmål och oljeväxter, vilket kan leda till stora skördeförluster och ekonomiska konsekvenser för länets lantbrukare. Enligt en undersökning har skördebortfallet för spannmål i Östergötland orsakat av dovhjort ökat från 931 ton 2014 till 3 160 ton 2020. Antalet ansökningar om skyddsjakt har ökat från 18 ansökningar under 2019 till 137 ansökningar under 2022.

– Skyddsjaktens syfte är att minska allvarliga skador på odlade grödor. Med ett mer omfattande beslut kan tiden mellan skada och åtgärd förkortas. Inom kommunerna som innefattas av beslutet kan lantbrukare vid behov skydda sina grödor utan att först ansöka om enskilt beslut från länsstyrelsen, säger Richard Larsson, vilthandläggare på länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande. 

Dovhjort får endast fällas om de uppträder i flock om minst fem individer på jordbruksmark med odlad gröda.

Länsstyrelsens beslut välkomnas av mjölkbonden Erik Carlsson, som tillsammans med familjen driver Herrsäters Kungsgård i Värna. Gården ligger på viltrika marker utanför Åtvidaberg. Problemet med viltskador har under flera år uppmärksammats av LRF i Åtvidaberg.

– Det är jättebra att de som vill bedriva skyddsjakt nu får möjligheten att freda sina marker, säger Erik Carlsson. 

Han ser beslutet som en verktygslåda till skyddsjakt, där den enskilde inte behöver lägga omfattande tid på administration, som att söka tillstånd.

Östergötland har stora populationer av dovhjort och arten är kategoriserad som livskraftig. Länsstyrelsen bedömer att det beslutade uttaget på maximalt 1 500 djur inte riskerar att äventyra upprätthållandet av dovhjortens bevarandestatus. Som en jämförelse kan nämnas att det fälldes totalt närmare 27 000 dovhjortar i Östergötland under 2020 och 2021.

Länsstyrelsen kommer att utvärdera skyddsjakten och därför finns det krav på att jägarna rapporterar sin jakt via ett formulär på länsstyrelsens webbplats senast två veckor efter att dovhjort fällts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!