Hade husdjur trots djurförbud – katter omhändertogs

För ett år sedan beslutade länsstyrelsen att ett par som är bosatt i Mjölby kommun skulle förbjudas att ha husdjur. Vid en oanmäld kontroll nyligen kunde länsstyrelsen dock konstatera att paret hade flera katter.

Mjölby2023-09-20 11:00

Det var den 7 september i fjol som länsstyrelsen förbjöd paret att ta hand om djur. Den 1 september i år fick myndigheten in en anonym anmälan om att paret, trots förbudet, hade flera husdjur. Vid en oanmäld kontroll den 6 september kunde länsstyrelsens personal se att paret hade fyra katter, tre hundar och ett 20-tal akvariefiskar. 

De fyra katterna – två äldre katter och två kattungar – hölls instängda i ett låst uthus på baksidan av bostadshuset. Enligt länsstyrelsen var utrymmet fyllt med diverse bråte och det var svårt att röra sig i utrymmet. Två kattlådor samt en skål med foder fanns tillgängliga för katterna. Men katterna saknade vatten. Länsstyrelsen såg en mjuk liggyta till katterna som inte var tillräckligt stor för samtliga katter. 

Länsstyrelsen kunde även konstatera att tre av katterna var "tunna i hullet". En kattunge var mager. "De två vuxna katterna hade tandsten och rött tandkött. Även kattungarna hade rött tandkött och var i aktiv tandlossning", skriver länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen beslutade i samband med inspektionen att omedelbart omhänderta de fyra katterna. "För att undvika att djuren utsätts för ett onödigt lidande anser länsstyrelsen att beslutet gäller omedelbart även om det överklagas", skriver myndigheten i beslutet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!