Det sker innanför grindarna på Malmen

På Garnisonens dag slog Försvarsmakten upp portarna till Malmen – och gav allmänheten en inblick i verksamheten.

Hundföraren Emil Olofsson visade upp träning i lydnad med schäfern Jaki, en av Helikopterflottiljens patrullhundar.

Hundföraren Emil Olofsson visade upp träning i lydnad med schäfern Jaki, en av Helikopterflottiljens patrullhundar.

Foto: Lotta Hofström

Linköping2018-05-05 19:08

Hemvärnets Musikkår höll takten när nyfikna vuxna och barn vandrade obehindrat innanför grindarna på Malmen. En plats som annars är stängd för allmänheten.

Den med stort intresse för tunga fordon, flygplan och helikoptrar hade naturligtvis hamnat i himmelriket. Flera präktiga fordon visades upp.

– Det här är en Jas 39 Gripen Caesar, alltså C-versionen. Just den här individen är en testversion men det här är vad Sverige aktivt flyger just nu, berättar Erik och Gabriel, officerare som är i slutskedet av sin pilotutbildning på Flygskolan i Linköping.

– Första året lär man sig starta, landa, navigera och bete sig i luftrummet samt lite avancerad formationsflygning. Andra året är en taktisk utbildning, då lär man sig använda flygplanet på ett stridsmässigt sätt som luftstrid, attack och skjuta raket, säger Gabriel.

Den som ville fick lära sig allt om Helikopterflottiljens patrullhundar. Hundföraren Emil Olofsson och schäfertiken Jaki visade upp träning i lydnad.

– Jag har haft henne i ett och ett halvt, två år. Hon är fyra och de här hundarna går i pension när de är mellan sju och nio år. Jaki bor hos mig men tillhör Försvaret, säger Emil Olofsson.

Patrullhundarna är som regel schäfrar.

– Schäfern är en hundras som tycker om att jobba. Den har långa ben och kan därför röra sig bra i skogen, och framförallt klarar pälsen både vinter och värme bra, förklarar Anders Gahm, chef för hundsektionen.

Läs mer: Inför Garnisonens dag på Malmen

Inom Försvaret finns många olika typer av tjänster. Brandmannen Linus Lund Jonsson berättar att det behövs fler till rörliga räddningstoppen på Malmen.

– Man får befattningsutbildning här på plats, säger han.

Som brandman på Malmen kan man välja mellan arbete på fasta räddningstjänsten eller i det rörliga kompaniet.

– När man har övningar av helikoptrar med mera i Sverige så sätter man upp en temporär flygbas, och där ska det även finnas ett räddningskompani. Skulle det hända något så sitter vi i beredskap, förklarar han.

På plats fanns också 36 modellflygplansbyggare från hela Sverige. I ett rum fullt av små färgflaskor och verktyg hittade man dem.

– IPMS står för International plastic modelers' society, säger ansvarige Tobias Holmbom och håller upp flygplansdelar.

– Det här en modell av en B-35 Pacemaker i skala 1/48, den är 48 gånger större i verkligheten. För mig är modellbygge avkoppling och meditation. Det började med teknikintresse och intresse för flygplan. Många här har hållit på sedan de var små. Man kan hålla på hur mycket som helst, det kan balla ur, säger han.

Brandmännen Linus Lund Jonsson, Marcus Andersson och Oscar Sämsjö arbetar i rörliga räddningstoppen på flygplats Malmen.
Brandmännen Linus Lund Jonsson, Marcus Andersson och Oscar Sämsjö arbetar i rörliga räddningstoppen på flygplats Malmen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!