Man i 20-årsåldern död efter skjutningen i Mjärdevi

Den man i 20-årsåldern som blev skjuten i Mjärdevi i början av januari har avlidit. Polisen har rubricerat om händelsen till mord.

Mannen i 20-årsåldern hittades skadad nära Collegium i Mjärdevi.

Mannen i 20-årsåldern hittades skadad nära Collegium i Mjärdevi.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-02-06 10:09

Det var på kvällen den 6 januari som polisen larmades till stadsdelen i västra Linköping, där en ung man hittats skjuten utomhus på adressen Teknikringen.

Mannen i 20-årsåldern fördes till Universitetssjukhuset med livshotande skador, men Region Östergötland meddelade senare att hans tillstånd ändrats till allvarligt efter en akut operation. 

Nu, en månad senare, har mannen dock avlidit av sina skador. 

– En sorglig utveckling, brottsoffret är numera avlidet, bekräftar Johnny Gustavsson, polisens presstalesperson. 

Har mannen vistats på sjukhuset hela den här perioden? 

– Ja, det är den bilden jag har fått. 

Utvecklingen innebär också att händelsen rubriceras om, från mordförsök till mord. Johnny Gustavsson förklarar att det i sak inte ändrar polisens arbete. Ingen har gripits för brottet. 

– Utredningsarbetet i ärendet fortsätter. Vi följer upp olika spår vi fått och det finns en del teknisk bevisning, av olika art, som vi inte har fått svar på än. 

Polisen är övertygad om att det finns fler personer än de man hittills varit i kontakt med som har gjort iakttagelser i Mjärdevi eller närliggande områden under det aktuella dygnet, eller något dygn innan. 

– Vi är särskilt intresserade av iakttagelser av någon som tar sig fram med någon form av elfordon, en elscooter eller liknande. Det gäller Mjärdevi så klart men också Ryd, Lambohov och Vallastaden, säger Johnny Gustavsson. 

Magnus Roodla är chef för enheten för grova brott i Linköping. Han sade följande på tisdagen: 

– Mannen som blev skjuten i Mjärdevi har tyvärr avlidit. Han avled på måndagen och vi bedriver nu en mordutredning. 

Polisen konstaterade kort efter händelsen att valet av brottsplats var ovanlig. 

– Det är en ovanlig plats om vi tittar på var tidigare skjutningar har skett i Linköping. Problemen förflyttar sig i vårt lokalpolisområde. Det är en pusselbit i utredningen, men det är ingenting som vi kan säga så mycket om just nu. Vi kartlägger vad brottsoffret gjorde innan han blev skjuten och vi kontrollerar eventuella övervakningskameror i området. Vi har arbetat aktivt hela helgen med det här ärendet, sade Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping. 

Polisen har utrett om skjutningen den 6 januari kan kopplas till pågående gängkonflikter. Den skottskadade mannen var känd av polisen sedan tidigare och ansågs ha gängkopplingar. 

– Det är en person som vi känner igen sedan tidigare i Linköping. Vi ser att den här personen har någon koppling till de konflikter som pågår. Det är väldigt många konflikter som pågår och olika konstellationer i Linköping. Den här personen tillhör troligtvis någon av de här konstellationerna, sade Ann-Christine Rehnström. 

Det senaste mordet i Linköping med tydligen gängkoppling skedde för snart två år sedan, den 28 januari 2022, då en 35-årig man sköts till döds på Järdalavägen i Ekholmen. Mellan april 2021 och januari 2022 skedde sex mord i Linköping som kopplas till kriminella nätverk. Inget av morden har klarats upp. 

Polisen har sedan den extrema våldsvågen klingade av haft en hög beredskap för att det kan ske fler grova våldsdåd. Under flera månaders tid har polisen haft kameraövervakning på flera adresser i Linköping som kan kopplas till gängkonflikten. 

En man i 20-årsåldern sköts i Mjärdevi den 6 januari.
En man i 20-årsåldern sköts i Mjärdevi den 6 januari.
Sju ouppklarade mord

Berga 19 maj 2021: 20-åring ihjälskjuten.

Berga 5 augusti 2021: 16-åring ihjälskjuten. 

Skäggetorp 25 augusti 2021: 30-åring ihjälskjuten.

Lambohov 6 oktober 2021: 34-åring ihjälskjuten.

Skäggetorp 29 december 2021:  30-åring ihjälskjuten.

Ekholmen 28 januari 2022:  35-åring ihjälskjuten

Mjärdevi 6 januari 2024: Man i 20-årsåldern skjuts. Han dör av sina skador den 5 februari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!