Pelle Bring – grillmästare och travkung

Pelle Bring är kocken som varje dag fixar mat till 8 000 barn. Han är också svensk mästare i grillning och travexpert med flera miljoner på vinstkontot i år.

Grillning är Pelle Brings passion. Här har han tänt en av sina fem grillar i radhusträdgården i Lambohov.

Grillning är Pelle Brings passion. Här har han tänt en av sina fem grillar i radhusträdgården i Lambohov.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-07-10 05:00

Efter en framgångsrik karriär på traktens restauranger – bland annat von Dufva, Collegium och Göta hotell – kände Pelle Bring att det var svårt att få ihop livet som småbarnsfar med arbetet på kvällar och helger. 

Sedan några år är han i stället restaurangchef för Malmslätts och Vikingstads skolkök.

– Jag trivs riktigt bra där. Det är andra typer av utmaningar. Framför allt är det ju så stora mängder; vi lagar 8 000 portioner om dagen. När man ändrar i ett recept påverkar det väldigt många människor.

Flera nya rätter har blivit populära bland eleverna och förskolebarnen.

– Vildsvinsgrytan blir mer och mer omtyckt för varje gång vi serverar den. Nattbräserad, rimmad fläskbog till rotmoset också. Köttet blir otroligt mört och saftigt när det tillagas långsamt, säger Pelle.

En sak gjorde honom riktigt överraskad på det nya jobbet: kvaliteten på råvarorna.

– Allt färskt kött är lokalproducerat. Alla råvaror är svenska, 30 procent är ekologiska och all fisk är MSE-märkt. Jag tror inte att många vet att det är så bra mat i skolan.

Hur har ni råd med det?

– Man får vara kreativ. Mycket svamp i vildsvinsgrytan och bönor i chili con carnen – vilket bara är positivt. Vi har helvegetariska dagar och soppor, som ju kan vara jättegoda.

På fritiden är det framför allt grillen som gäller. Tidigare i år blev Pelle svensk mästare i grillning tillsammans med sitt lag, Rök & Bark w Slow Joe. I höst väntar världsmästerskapen, med 80 lag från hela världen.

– Vi åker dit för att vinna! Jag gillar mitt jobb, men jag behöver tävlandet också för att verkligen trivas med livet. Efter SM-segern har vi blivit överösta med erbjudanden om att vara med på olika event. Det ser ut att bli en rolig sommar med mycket grillning.

Familjen får äta mycket grillat.

– Jag grillar flera gånger i veckan, året runt. Helst långsamt och på låg temperatur. Karamelliseringen och röken gör att det grillade blir väldigt gott och det är speciellt att få laga mat utomhus.

Händer det att du bara slänger på några korvar?

– Javisst! Man ska inte skämmas för det enkla. Färdigmarinerat kött och köpt gratäng är helt okej – det kan behövas för att få ihop livet ibland. Det viktiga är att man verkligen kommer ut och grillar. 

Pelle tipsar om att ha kol i halva grillen och lägga råvarorna på den andra halvan, för att sedan grilla med stängt lock. Ett annat tips är att köpa en marineringsspruta och injicera köttet med en god saltlag eller kryddad buljong.

Vad ska man grilla, tycker du?

– Oj, det är svårt, det är så brett... Men jag vill alltid slå ett slag för att grilla grönsaker. Till exempel ett helt blomkålshuvud med smör och kryddor. Hel fågel blir också fantastiskt. Låt den ligga i indirekt värme i 1,5 timmar, jag lovar att det blir hur bra som helst.

För många är Pelle Bring mest känd som trav-Pelle. Han sätter ihop spelsystem som kunderna kan köpa andelar i.

– Jag har många vänner som är travtränare och förser mig med tips. Mina system har dragit in 4,5 miljoner kronor bara i år, säger Pelle.

Men det förloras väl också en del pengar?

– Det brukar vi inte prata om ... Men jag har hög ROI (Return on investment, dvs avkastning på investeringar). Jag tjänar pengar på travet, annars skulle jag inte hålla på med det.

En okänslig fråga, kanske... Kan en travälskande kock äta hästkött?

– Jadå, absolut. Och jag har haft häst på menyn.

Pelle Bring är svensk mästare i grillning. I september är det världsmästerskapen som gäller.
Pelle Bring är svensk mästare i grillning. I september är det världsmästerskapen som gäller.
Pelle Bring

Ålder: 36

Familj: Gift med Jessica, kassaledare på Bauhaus. Barnen Stella, 8, och Gabriel, 7.

Utbildning: Restauranglinjen på gymnasiet

Bor: Radhus i Lambohov, Linköping. Kommer ursprungligen från Motala.

Utmärkelser: Svensk mästare i grill & bbq 2022. Årets Hagdahlskock 2017. 

Intressen: Mat, trav, whisky, cigarrer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!