Så reagerar verksamheterna efter beskedet: "Förtvivlan"

Med största sannolikhet läggs de öppna verksamheterna Re-Aktiva och Lotsen ned till sommaren. Känslorna var många hos de deltagare vi pratade med efter dagens besked från de styrande Linköpingspolitikerna. "Känner en sorg, förtvivlan och hopplöshet", säger Alexander Jansson Erlander.

Alexander Jansson Erlander vid Lotsen och Ellinor Åstrand vid Re-Aktiva är upprörda över det besked som social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) gav i dag. "Det är en skandal", säger Alexander.

Alexander Jansson Erlander vid Lotsen och Ellinor Åstrand vid Re-Aktiva är upprörda över det besked som social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) gav i dag. "Det är en skandal", säger Alexander.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2024-03-21 21:00

Social- och omsorgsnämnden i Linköping ska spara 120 miljoner kronor under 2024. Under torsdagen meddelade socialdirektören Yvonne Thilander och nämndordföranden Annika Krutzén (M) att en av de slutgiltiga åtgärder som föreslås, för att minska kostnaderna, är en nedläggning av de öppna verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva. Med största sannolikhet blir förslaget verklighet då S+M-styret i Linköping har majoritet i social- och omsorgsnämnden.

Lotsen riktar sig till personer med någon form av psykisk ohälsa eller funktionsvariation medan Re-Aktiva är en verksamhet för Linköpingsbor mellan 18 och 64 år som efter sjukdom eller skada har förvärvat en neurologisk, fysisk eller kognitiv funktionsnedsättning. Tillsammans har de över 150 besökare.

undefined
Mimmi Fridlund är stödassistent på Lotsen och den i personalen som jobbat längst på verksamheten. ”Jag hoppas politikerna tänker om och tänker rätt", säger hon.

När vi kontaktar deltagare på både Lotsen och Re-Aktiva, kort efter torsdagens presskonferens, är känslorna många. 32-åriga Ellinor Åstrand fick en stroke som 26-åring och besöker Re-Aktiva varje vecka.

– Jag har inte följt presskonferensen men Socialdemokraterna och Moderaterna besökte oss på Re-Aktiva igår. Innan dess hade jag ett hopp, men där och då kändes det som att de bara kom till oss för att informera att vi inte kunde göra något åt nedläggningen. Vi kom med våra argument och känslor, men det förändrade ingenting, säger hon och fortsätter:

– Då slog det mig att det här kommer att hända. Jag kände mig tom och besviken och efteråt, i bilen, började jag att gråta. Sen blev jag jätteförbannad. Det blev många känslor på kort tid.

undefined
Ellinor Åstrand är osäker på om hon kan hitta en verksamhet som fullt ut ersätter Re-Aktiva.

Har du någon aning om vad du ska göra istället, om Re-Aktiva försvinner?

– Just nu vet jag inte. Jag har pratat om alternativ med min sambo, men det kommer bli svårt att hitta ett alternativ. Att hitta den här gemenskapen med andra som är som jag. Här är jag inte onormal. Allt är anpassat efter min hjärnkapacitet. Det är svårt att få någon annanstans, säger Ellinor Åstrand.

Alexander Jansson Erlander, som dagligen besöker Lotsen, var även han full av känslor.

– Det här känns inte bra. Det vore en skandal om Lotsen lades ned. Jag känner en sorg, förtvivlan och hopplöshet. Allt som är mindre bra så att säga, säger han.

undefined
Alexander Jansson Erlander besöker Lotsen dagligen. Han tycker att nedläggningsbeskedet är en skandal.

Vad betyder det här för dig?

– En undergång nästintill. Ett socialt fördärv. Jag är här varje dag. Jag vet inte vad jag ska göra istället. Sitta hemma i soffan kanske.

Men deltagarna på Lotsen ger inte upp. I skrivande stund har deras digitala namninsamling 536 underskrifter. Insamlingen ska lämnas in till politikerna i stadshuset nästa vecka.

– Vi kör ända in i kaklet, säger Alexander.

Joacim Hultqvist är också en av de personer som frekvent besöker Lotsen. Det har han gjort i 16 år.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen sen. Jag hoppas att någon överklagar beslutet om det nu går. Det här är en oerhört viktig verksamhet om man har psykisk ohälsa och inte så många vänner. Det finns inte så många såna här verksamheter kvar, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt orolig för framtiden. Jag förstår att det handlar om besparingar men man kanske borde tänka om lite. Det här är en välfungerande verksamhet och personalen här har förstått mitt funktionshinder. Det här är en chock för oss.

undefined
Joacim Hultqvist har besökt Lotsen i 16 år och är orolig för framtiden. "Jag vet inte var jag ska ta vägen", säger han.

Mimmi Fridlund, stödassistent på Lotsen, hoppas att politikerna tänker om.

– Jag tycker det är en otrolig förlust för Linköpings kommun att genomföra det här förslaget. Det kommer leda inte minst till mänskliga lidanden. Besparingarna kommer även att ätas upp av framtida kostnader. Det är jag säker på. Det kommer leda till mer boendestöd för kommunen och regionen kommer få ökade kostnader, säger hon

Även oppositionspolitikerna Sofia Frithioff (V) och Emelie Gustafsson (C) är inne på samma linje.

– Jag blir riktigt arg. Här är man beredd att ta bort fungerande verksamheter som kostar lite pengar i sammanhanget. Verksamheter där man själv till och med säger att man inte är säker på att det kommer innebära besparingar. Personligen är jag helt säker på att det inte kommer att innebära besparingar utan istället ökade kostnader för nämnden, kommunen och regionen, säger Sofia Frithioff.

– Jag förstår att åtgärder måste göras. Det är inget konstigt. Sen är det väldigt olyckligt att man lägger ned den här typen av verksamheter. Jag tror att den här typen av verksamhet gör mer för oss än vi kanske inser, säger Emelie Gustafsson.

Karta: Lotsen, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!