Fyndet på cykelvägen: En vit orm utan ägare

Julius Danielsson, 25 år, hittade en stor, vit orm på en gång- och cykelväg i Tannefors. Men det är oklart vem som äger ormen och länsstyrelsen har beslutat att den ska omhändertas.

Den 23 augusti hittade Julius Danielsson denna vita orm på en gång- och cykelbana på Curmansgatan i Tannefors.

Den 23 augusti hittade Julius Danielsson denna vita orm på en gång- och cykelbana på Curmansgatan i Tannefors.

Foto: Julius Danielsson/Privat

Linköping2023-09-06 11:00

Den 23 augusti i år fick länsstyrelsen ett samtal om att det låg en vit orm övergiven på den aktuella gång- och cykelvägen på Curmansgatan. Anmälaren hade först ringt polisen som hänvisade till länsstyrelsen. 

Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta ormen som saknar känd ägare. "Det har inte gått att lokalisera någon ägare till ormen och den är därmed att betrakta som övergiven. Ormen ska därför omedelbart omhändertas av djurskyddsskäl", skriver länsstyrelsen i beslutet. 

Länsstyrelsen ska senare besluta om ormen ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas. 

Det framgår inte av länsstyrelsens handlingar vilken art den upphittade ormen tillhör. 

På onsdagen, efter att en tidigare version av denna artikel publicerats på nätet, hörde Julius Danielsson av sig och berättade att det var han som hittade ormen. 

– Jag var på väg till tvättstugan. Då fick jag se den här ganska stora, vita ormen på vägen. Jag trodde inte mina ögon. 

Julius Danielsson bestämde sig för att observera reptilen från balkongen. Efter att ha pratat med polisen och länsstyrelsen fortsatte han att hålla ormen under uppsikt och samtidigt varna andra personer. 

– Ormen krälade omkring några varv. Sedan kom en granne och hjälpte till. Hon placerade ett grillock över ormen och såg till att ventilen var öppen så att ormen kunde andas. 

Efter cirka en timme kom personal från länsstyrelsen och hämtade ormen. Enligt Julius trodde länsstyrelsen att det rör sig om en kungspyton. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!