Inget om restauranger i nya rĂ„den – det hĂ€r gĂ€ller

Restauranger och caféer inryms inte i de nya rÄden som presenterades under torsdagen. DÀr gÀller samma regler som tidigare.

Det var lÄng kö utanför Lanemos konditori under fredagsförmiddagen.

Det var lÄng kö utanför Lanemos konditori under fredagsförmiddagen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2020-10-30 17:03

Under torsdagen presenterades nya rÄd för östgötarna för att minska spridningen av coronaviruset. I rÄden stÄr bland annat att man ska: "AvstÄ frÄn att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. NödvÀndiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras."

NÄgot som inte nÀmns, och som skapat en lÀttare förvirring, Àr restauranger och caféer.

– Vi har valt att inte ta med nĂ„got specifikt om restaurangerna. Det baseras pĂ„ att vi har nationella allmĂ€nna rĂ„d som redan sĂ€ger att vi ska hĂ„lla avstĂ„nd. Om restaurangerna har spritt ut borden och tar in gĂ€ster i lagom takt, dĂ„ har de anpassat sin verksamhet utifrĂ„n reglerna, sĂ€ger Britt Åkerlind, smittskyddslĂ€kare i Region Östergötland.

SÄ man kan gÄ pÄ restaurang men vara observant?

– Exakt! Är du inte nöjd med hur restaurangĂ€garen har planerat, dĂ„ övervĂ€ger du sjĂ€lv om du ska gĂ„ in eller inte. Undvik att komma för nĂ€ra, sĂ€ger Britt Åkerlind.

Under en presskonferens i Stadshuset under fredagen uppmanade kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) Linköpingsborna att undvika restaurang- och cafĂ©besök under de tre veckorna som de nya reglerna gĂ€ller. Han uppmuntrade istĂ€llet till att köpa hĂ€mtmat frĂ„n restaurangerna. 

Utanför Lanemos konditori vid VÀstra vÀgen ringlade en lÄng kö under fredagsförmiddagen. En av Àgarna, Ola Lanemo, sÀger att de inte behövt Àndra nÄgot i samband med de nya rÄden.

– Vi har sedan tidigare uppmanat vĂ„ra besökare att bilda kö utanför med avstĂ„nd till varandra. Nu har vi förtydligat att kön ska vara nedanför trappan sĂ„ att man inte möts i dörren, sĂ€ger Ola Lanemo.

Reglerna för konditoriet Àr att max fyra personer fÄr vÀnta inomhus pÄ betjÀning, resten fÄr stÄr ute. I vÄras togs stolar och bord bort frÄn cafédelen för att göra det glesare mellan de sittande besökarna.

– VĂ„ra kunder Ă€r vĂ€ldigt bra pĂ„ att följa det som vi har sagt. Vi sĂ€ljer ju inte alkohol, det kanske Ă€r en av anledningarna.

undefined
Ola Lanemo sÀger att hans kunder har varit duktiga pÄ att följa FolkhÀlsomyndighetens rekommendationer.

Trots en fortsatt lÄng kö utanför har Lanemos redan mÀrkt av en förÀndring sedan de nya riktlinjerna kom under torsdagseftermiddagen.

– Vi har haft avbokningar pĂ„ mackor som skulle levererats i dag. De avbokades sent igĂ„rkvĂ€ll efter att riktlinjerna kom ut. Företagen slĂ„r igen lite nu och har fĂ€rre möten, sĂ„ vi pĂ„verkas av de nya restriktionerna. Fikat kommer att minska, garanterat. Men vi Ă€r beredda pĂ„ det.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) uppmanade Linköpingsborna att avstÄ frÄn restaurangsbesök pÄ en presskonferens under fredagen. "BestÀll istÀllet take away", sa han.
Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) uppmanade Linköpingsborna att avstÄ frÄn restaurangsbesök pÄ en presskonferens under fredagen. "BestÀll istÀllet take away", sa han.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!