Här plockar ingenjörerna skräp på arbetstid – del av miljöprojekt

Ingenjörer på Magna har i ett gemensamt initiativ gett sig ut i Mjärdevi för att plocka skräp. "Det är en fråga som är väldigt aktuell", säger Marion Strömberg.

Företaget Magna rensar Mjärdevi från skräp, på arbetstid.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2024-04-18 08:10

Solen skiner över Mjärdevi, men det är kallt i luften. Marion Strömberg, som är ingenjör på företaget Magna, har dubbla vantar på sig för att hålla värmen. Under veckan är hon och flera kollegor nämligen ute och plockar skräp i närområdet.

– Det är hållbarhetsvecka så varje morgon tar vi en promenad och plockar skräp. Sedan är det föreläsningar och så på dagen, om hållbarhet, förklarar hon.

undefined
Frågan om hållbarhet finns med medarbetarna på Magna även till vardags, när de ägnar sig helhjärtat åt sina vanliga arbetsuppgifter. Det berättar Marion Strömberg, som är ingenjör på Magna.

Cirka 10-15 kollegor från Magna har hittills hjälpts åt med skräpplockningen varje morgon. Marion Strömberg berättar att hon, under tisdagsmorgonens halvtimme, hann fylla sin påse.

– Nu har vi precis börjat. Vi har gått från huset och hit, berättar hon och tittar ner i sin plastpåse där lite skräp redan gömmer sig.

Det är främst plast som finns i naturen här. Det har Thomas Anderberg, som också jobbar på Magna, upptäckt under veckan. Marion Strömberg berättar att de även hittat mycket fimpar och snus. Och tennisbollar.

undefined
Marion Strömberg berättar att hon tidigare i veckan fyllde en hel plastpåse under den halvtimme som hon var ute och plockade skräp.

Frågan om hållbarhet finns med medarbetarna på Magna även till vardags, när de ägnar sig helhjärtat åt sina vanliga arbetsuppgifter. Lokalt i Mjärdevi utvecklar företaget kamerasystem som möjliggör förarassistens i bilar, exempelvis genom att läsa av vägmarkeringar. Då ingår hållbarhetstänket i form av bland annat miljötester.

– Det handlar om hållbar produktion, förklarar Marion Strömberg och lyfter att det bland annat är viktigt att inte skräpa ner i fabriken.

Hon fastslår:

– Det är en fråga som är väldigt aktuell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!