Förslaget: Inför alkolås i operationssalarna

Östgöten Kristina Fors vill att Region Östergötland ska införa alkolås i operationssalarna. Correns granskning om neurokirurgen – som tilläts operera trots larm om att han var onykter – var det som fick henne att agera. "Den där läkaren fick fortsätta operera utan att ledningen stoppade honom", säger Kristina Fors.

Correns granskning visade att en neurokirurg fått operera trots att vårdpersonal larmade om att han var onykter i operationssalen. Bilden föreställer en annan person.

Correns granskning visade att en neurokirurg fått operera trots att vårdpersonal larmade om att han var onykter i operationssalen. Bilden föreställer en annan person.

Foto: Albin Wiman

Linköping2024-04-16 14:00

Kristina Fors vill att Region Östergötland ska införa alkolås i alla operationssalar eftersom personalen ska vara drogfria under arbetstid. Hon är en helt vanlig östgöte som lämnade in ett medborgarförslag efter att ha läst Correns granskning om neurokirurgen.

– Det var utifrån att den där läkaren fick fortsätta operera, att ledningen inte agerade och stoppade honom. Jag läste också att de pratade om att införa det i Jönköping så då tänkte jag att vi skulle ha det här också.

Jimmy Ekström, regionråd för Liberalerna i Region Jönköpings län, lyfte frågan om nykterhetskontroller i vården när regionstyrelsen i Jönköping sammanträdde efter Correns granskning.

Correns granskning visade att en neurokirurg på US tilläts operera patienter samtidigt som han misskötte sitt alkolås så att han blev av med körkortet. Trots att vårdpersonal larmade om att kirurgen uppträdde berusat stoppade klinikledningen inte operationerna och i samband med det blev patienten Lena förlamad, en händelse som har ifrågasatts av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

undefined
Lena Huss förlamades av neurokirurgens misstag. Bara några veckor tidigare hade neurokirurgen blivit av med körkortet efter att ha misskött sitt alkolås.

Verksamhetschef Carina Folkesson sa då till Corren att det tidigare funnits en rehabiliteringsplan med anledning av neurokirurgens alkoholvanor, men menade att Transportstyrelsens uppgifter var nya för henne. Efter granskningen stängdes neurokirurgen av från sin tjänst och är fortfarande avstängd.

"Personal som utför operationer får absolut inte vara påverkade. Ett sätt att säkerställa detta är att installera alkolås i operationssalarna. Ingen som inte testas före en operation ska få medverka under ingreppet", skriver Kristina Fors i medborgarförslaget.

Under tisdagen den 16 april anmäls ärendet i regionfullmäktige och skickas därefter till regionstyrelsen för beredning. Inom ett år ska regionstyrelsen sedan återkomma till regionfullmäktige med förslag till svar och beslut.

Fredrik Sjöstrand (M) är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd. 

– Jag har idag ingen uppfattning om vilket svar regionstyrelsen kommer att landa i, men det är ett intressant förslag. Sedan kan det finnas många skäl som gör att det inte går i praktiken, men vilka de i så fall skulle vara vet jag inte just nu. Det är ju därför regionstyrelsen ska bereda ett förslag till svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!