Ungsvenskarna värvade ungdomar utanför skola – får skarp kritik

En kampanj av Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, utanför Linghemsskolan har fått föräldrar att rasa. De menar att deras barn har blivit lurade och lockade med energidryck att gå med i partiet. I vissa fall ska en representant för ungdomsförbundet ha bjudit elever på medlemskap. Sverigedemokraterna i Linköping slår ifrån sig anklagelserna om att elever ska ha lurats in i partiet.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, ställde sig under fredagseftermiddagen förra veckan utanför högstadieskolan Linghemsskolan för att diskutera politik och rekrytera personer till partiet. Ungdomsförbundet hade bland annat med sig gratisgrejer, energidryck och godis.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, ställde sig under fredagseftermiddagen förra veckan utanför högstadieskolan Linghemsskolan för att diskutera politik och rekrytera personer till partiet. Ungdomsförbundet hade bland annat med sig gratisgrejer, energidryck och godis.

Foto: Klara Thörn

Linköping2024-04-17 17:30

Nyheten i korthet

  • Ungsvenskarna, Sverigedemokraternas ungdomsförbund, anklagas för att ha lockat elever utanför Linghemsskolan till att bli medlemmar genom bland annat energidrycker.
  • Sverigedemokraterna i Linköping avfärdar anklagelser om att elever lurats att bli medlemmar och menar att de som anmält sig gjort det frivilligt.
  • Föräldrar och skolledning är upprörda över Ungsvenskarnas agerande och partiet undersöker nu händelsen.

Vi tar det från början. 

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, ställde sig under fredagseftermiddagen förra veckan utanför högstadieskolan Linghemsskolan för att diskutera politik och rekrytera personer till partiet. Ungdomsförbundet hade bland annat med sig gratisgrejer, energidryck och godis. 

Anna Pihlblad, rektor på Linghemsskolan, skickade ut ett mejl under fredagen till föräldrar som har barn på skolan där hon informerade om händelsen. I mejlet går att läsa att flera elever besökt Ungsvenskarna utanför skolan. 

– Elever kom och berättade att de hade fått swisha 100 kronor för att sedan få tillbaka 100 kronor och då fick man energidryck. Sedan var det lite olika bud om eleverna hade uppfattat att det innebar ett medlemskap inom en politisk parti eller om syftet med swishen var en annan, säger Anna Pihlblad. 

– Jag vill vara tydlig med att det var förfarandet kring energidrycken och swishandet av pengar som skolan reagerade på och informerade vårdnadshavare om. 

undefined
Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Ungsvenskarna, ställde sig under fredagseftermiddagen förra veckan utanför högstadieskolan Linghemsskolan för att diskutera politik och rekrytera personer till partiet. Ungdomsförbundet hade bland annat med sig gratisgrejer, energidryck och godis.

Vi har pratat med flera föräldrar vars barn vittnat om följande tillvägagångssätt:   

För att få energidricka och godis ska barnen ha uppmanats att scanna en QR-kod på Swish och skicka 100 kronor. I meddelandet på appen ska de blivit instruerade om att fylla i sitt personnummer - för att sedan få pengarna tillbaka genom en swish från en av partiets representanter. 

Tilltaget upprör föräldrar till barnen på skolan. 

– Jag tycker det är riktigt obehagligt. Att de går runt och lurar våra barn genom gratisgrejer och med energidricka, säger Isabelle Zandén vars dotter går på Linghemsskolan och fortsätter: 

– Absolut att barn och unga ska ha koll på politik men jag tycker inte man rekryterar barn på det här sättet, verkligen inte. De har ju lurat dem med energidryck. 

undefined
"Jag tycker det är riktigt obehagligt. Att de går runt och lurar våra barn genom gratisgrejer och med energidricka", säger Isabelle Zandén vars dotter går på Linghemsskolan.

Maria Andrén vars son ska ha blivit bjuden på ett medlemskap rasar också mot förfarandet. 

– Jag tycker det är jättefult gjort. Det är helt otroligt att de kan komma under skoltid och ställa sig precis utanför skolans gräns och liksom säga: "Hej, ni får energidricka om ni blir medlemmar hos oss - ni behöver bara swisha 100 kronor, vi swishar tillbaka".

– Alltså, det är under all kritik tycker jag. 

Alla föräldrar Corren haft kontakt med vill inte figurera med sitt namn i den här publiceringen. Men samtliga är upprörda och har en känsla av att deras barn har blivit lurade. 

– Jag tycker det är fult gjort. Min dotter uppfattade inte ens att hon blev medlem, säger en förälder. 

– Min son blev väldigt ledsen när vi förklarade för honom att han blivit medlem, han uppfattade inte det där och då, berättar en annan. 

När Corren ringer Jörgen Ring, ordförande för Sverigedemokraterna i Linköping, under lördagen poängterar han att ingen har blivit lurad att gå med i partiet. 

– Självklart har ingen blivit lurad. Den som ansöker om medlemskap gör det ju själv och på eget bevåg. 

Uppgifter om att representanter för ungsvenskarna ska ha swishat tillbaka medlemsavgiften känner han där och då inte till. 

– Det vet jag inte något om. När man blir medlem så är det ju till oss man swishar 100 kronor och det är ju det som är poängen. Att man tar ett aktivt val att swisha oss för att bli medlem i vårt parti. 

undefined
Jörgen Ring, ordförande för Sverigedemokraterna i Linköping, köper inte kritiken från föräldrarna till barnen på Linghemsskolan. "Självklart har ingen blivit lurad. Den som ansöker om medlemskap gör det ju själv och på eget bevåg.", säger han.

Senare skriver Jörgen Ring (SD) i ett sms att han nåtts av information om att det förekommit att representanter från partiet swishat 100 kronor till vissa elever. Det ska, enligt Ring, röra sig om fall där ungdomar som velat gå med i partiet betalat medlemsavgiften på 200 kronor men som nyligen sänkts till 100 kronor för ungdomar under 20 år i SD. 

 "Då har man kompenserats för det misstaget av privatpersoner på plats. I några fall har det handlat om ungdomar som velat gå med men haft dålig ekonomi, och att någon då tyckt synd om dessa och velat hjälpa dem. De swish som har skett är inget konstigt, det är helt privata överföringar och har inget med partiets verksamhet att göra, alla som har gått med har swishat in för sitt medlemskap på egen hand", skriver han vidare. 

Ivan Rådström (SD) befann sig utanför Linghemsskolan i fredags förra veckan. Han avvisar också uppgifterna om att elever ska ha lurats att gå med i partiet. I ett sms skriver han: 

"Inga elever har lurats att gå med, vi har berättat att den som blir medlem får ta del av material som vi har med oss, vilket omfattade kepsar, nyckelband, doftgranar, armband, energidryck m.m. Energidryck var bara en av många saker som fanns på plats, och det var inte det som gick åt mest. Detta utmålas på ett sätt som inte överensstämmer med verkligheten, troligtvis av personer som inte gillar SD. Det går ofta till ungefär så här när man som ungdomsförbund kampanjar. Sverigedemokraterna eller vårt ungdomsförbund har inte betalat tillbaka summan på det sätt som beskrivs." 

Corren har tagit del av kvitto på swishtransaktioner där det går att se att Ivan Rådström swishat 100 kronor till elever. Det ska enligt Ivan Rådström röra sig om den nyligen sänkta medlemsavgiften. I ett nytt sms skriver han:

"En del av materialet som vi hade med oss hade dessvärre med uppgifter om den tidigare medlemsavgiften eftersom att vi inte hade tänkt på att byta ut det. Ett misstag som vi beklagar. Jag uppfattade därför att det fanns ungdomar som ville gå med som swishade in fel summor, och jag kände som ansvarig på plats ett personligt ansvar för det misstaget och ville då kompensera för mellanskillnaden." 

Han fortsätter: 

"Det var samtidigt ett mycket större antal ungdomar som kom till oss än förväntat, så det blev rörigt när folk ville bli medlemmar, och det är möjligt att jag i något fall har ersatt fel person. Det är vad som har hänt. Vår kampanj var lyckad sett till intresset för oss, men det blev helt klart för rörigt på vissa sätt, och det drar vi lärdom av inför framtiden." 

Jörgen Ring menar också att i det material Ungsvenskarna haft med sig står det tydligt att man kan bli medlem genom at skanna QR-koden och swisha in sin medlemsavgift. 

"Jag är övertygad om att alla ungdomar vet hur medlemskap och Swish fungerar. Att de ångrat sig efter att ha konfronterats av sina föräldrar är tråkigt, men de behöver naturligtvis inte vara medlemmar om de inte vill.", skriver han i ett sms. 

När Corren pratade med Jörgen Ring under lördagen berättade han att det här var första gången ungsvenskarna befann sig utanför en skola som inte var en gymnasieskola och att föräldrar också hört av sig till partiet för att uttrycka sitt missnöje. 

– Det är tråkigt att det blir den reaktionen. Vår lärdom är väl att vi ska försöka vara lite mer lyhörda egentligen.

Syftet med placeringen utanför skolan var inte enbart för att tala med ungdomar utan också passerande som kommer från tågstationen som ligger i närheten, enligt Jörgen Ring. Han anser inte att elever skulle vara för unga för att prata om politik eller rekryteras till ett parti. 

– Jag tror inte ungdomarna är blanka papper som inte kan fatta egna beslut. (...) Vi ska absolut inte se ungdomar som viljelösa människor, för det är de inte. 

Gällande energidrycken framhäver Jörgen Ring att det inte finns en lag som säger att det är förbjudet att köpa energidricka innan man fyllt 15. Att åldersgränsen trots allt finns på de flesta livsmedelsbutikerna rör sig om en branschöverenskommelse. 

– Livsmedelsverket har också skrivit på sin hemsida att de inte rekommenderar energidricka till barn under fem år. Men de här ungdomarna är ju betydligt äldre än så. 

Ungsvenskarnas kampanj har dragit till sig uppmärksamhet från partiets distriktsordförande. Under fredagskvällen skickade Göran Hargestam, ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, ett mejl till rektorn på Linghemsskolan, Anna Pihlblad. I mejlet, som Corren fått ta del av, skriver han: 

" Hej Anna, 

Jag tillskriver dig i egenskap av ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland. 

Det har kommit till min kännedom att ni haft besök av medlemmar från ett politiskt parti vars företrädare erbjudit barn under 15 år energidryck samt ombett barn att swisha 100:- som de sedan skulle få tillbaks via Swish. 

Detta är ett agerande som helt strider mot vårt partis stadgar och övriga styrdokument som vi har att förhålla oss till. Det är ett helt oacceptabelt agerande oavsett vem/vilka som varit och besökt era barn och ungdomar. 

Jag vore tacksam om du kunde upplysa mig om vilken partitillhörighet personerna som var vid er skola utgav sig för att tillhöra?" 

Anna Pihlblad svarade Göran Hargestam under måndagen – personerna utanför skolan hade flaggor och banderoller med Sverigedemokraternas partisymbol. 

undefined
Under fredagskvällen skickade Göran Hargestam, ordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, ett mejl till rektorn på Linghemsskolan, Anna Pihlblad. Göran Hargestam delar inte Jörgen Rings uppfattning om lämpligheten med kampanjen utanför högstadieskolan.

När Corren når Göran Hargestam under tisdagen säger han att han inte har alla detaljer kring vad som har hänt och att de håller på att utreda saken. 

– Men om det finns någon substans i det rektorn skriver så är det ju ett direkt olämpligt beteende. När man har med barn att göra måste man ju vara extra vaksam. Man ska ju absolut inte erbjuda ungdomar som är under 15 år energidryck, säger han och fortsätter: 

– Att bjuda på ett medlemskap är ju inte heller förenligt med hur vi ska arbeta överhuvudtaget. Inte bara mot ungdomar utan så jobbar vi absolut inte. 

Enligt Göran Hargestam håller partiet nu på med att titta på vilka åtgärder som ska vidtas. 

– Hur vi går vidare kan jag inte svara på i nuläget men vi håller på att hantera det. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!