Jobbet fick Björn att hoppa av: "Det skavde litegrann"

Det nya jobbet som enhetschef på Linköpings kommun satte stopp för ett långt politiskt engagemang. "Jag kände att det skavde litegrann", säger Björn Immerstrand (MP).

Björn Immerstrand var en av Miljöpartiets toppkandidater i Linköping inför valet 2018. Här syns han tillsammans med partikollegan Rebecka Hovenberg.

Björn Immerstrand var en av Miljöpartiets toppkandidater i Linköping inför valet 2018. Här syns han tillsammans med partikollegan Rebecka Hovenberg.

Foto: Åke Alvin

Linköping2022-02-19 09:00

Inför valet för fyra år sedan stod miljöpartisten högt upp på kommunlistan, som kandidat nummer två, och innehade också posten som Lejonfastigheters styrelseordförande. Han kryssades återigen in i fullmäktigesalen och påbörjade sin tredje mandatperiod. Därefter, för lite mer än ett år sedan, kom ett erbjudande som förändrade förutsättningarna – och ledde till ett val.

– Jag jobbade som tjänsteperson på social- och omsorgsförvaltningen när jag blev erbjuden ett uppdrag som enhetschef. Även om jag tror att det inte finns några formella hinder kändes det konstigt och fel att fortsatt vara politiskt engagerad. Ibland genomför man ju dragningar inför nämnderna. Jag ville att man skulle se mig som tjänsteperson och inte miljöpartist.

undefined
Björn Immerstrand oroas för ett allt hårdare debattklimat i Linköpings kommun. "Det kan vara en aspekt till de ökade avhoppen", konstaterar han.

Beslutet fattades efter ungefär 20 år som politiskt aktiv.

– Jag var nog redo att pröva något nytt, karriärsmässigt. Jag hade aldrig haft en chefsroll tidigare.

Ser du några problem med avhoppen från kommunfullmäktige?

– Om jag har förstått det rätt så ökar avhoppen jämfört med innan, och jag vet att det finns en slagsida mot äldre på bekostnad av yngre. Representationen av yngre människor, i yrkesverksam ålder, är ett bekymmer i sig.

Björn Immerstrand lyfter politikerersättningen som problematisk.

– Som fritidspolitiker är ersättningarna väldigt låga och det finns ju ett syfte med det, drivkrafterna ska vara de rätta, men jag tror också att många ser att det är för tufft med tanke på den tid som krävs. Man kanske behöver se över ersättningsformerna för att man ska orka, säger han och fortsätter:

– Samtidigt är den frågan lite tabu. Det är inte en tacksam fråga för aktiva politiker att driva men med en högre ersättning hade man kanske kunnat gå ned i arbetstid, frigöra tid till politiken, och ändå hinna med att hämta på förskolan.

undefined
Björn Immerstrand och Rebecka Hovenberg var två av Miljöpartiets ledamöter i kommunfullmäktige efter valet 2018.

Det allt hårdare debattklimatet kan, enligt Björn Immerstrand, också spela in.

– Det har blivit mer och mer polariserat och det som tidigare bara har funnits på riksnivå kryper ned till kommunerna. Det är lite tråkigt. Det är en förhållandevis hård debatt och diskussion i dag, konstaterar han.

– Jag tror att det kan vara en aspekt i avhoppen och att färre vill engagera sig. De som tar sig an lite tyngre uppdrag kan ofta bli utsatta för tuffa drev, fortsätter han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!