Oppositionens drag för att rädda Lotsen: "Falskt hopp"

Tack vare en enig opposition får social- och omsorgsnämnden i Linköping ytterligare fem miljoner kronor med syfte att rädda verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva. Men enligt S+M-styret är beslutet meningslöst. "Det förändrar ingenting", säger Annika Krutzén (M).

Initiativtagaren Åsa Wennergren (L) fick se sitt förslag röstas igenom på kommunstyrelsen av en enad opposition, ett förslag som ger social-och omsorgsnämnden fem miljoner kronor för att rädda Lotsen och Re-Aktiva. Men enligt S+M-styret är beslutet meningslöst.

Initiativtagaren Åsa Wennergren (L) fick se sitt förslag röstas igenom på kommunstyrelsen av en enad opposition, ett förslag som ger social-och omsorgsnämnden fem miljoner kronor för att rädda Lotsen och Re-Aktiva. Men enligt S+M-styret är beslutet meningslöst.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-04-17 09:09

Social- och omsorgsnämnden behöver spara 120 miljoner kronor under 2024. En besparing, för att nå en budget i balans, är att lägga ned de öppna verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva. Beslutet har fattats men protesterna mot nedläggningarna har varit stora – från såväl deltagare och personal som från oppositionspolitiker. På kommunstyrelsens (ks) sammanträde under tisdagen behandlades ett nämndinitiativ (ett förslag) från Liberalerna. Här föreslog partiet att fem miljoner kronor skulle tas ur "ks resursmedel", en form av extrakassa för oförutsedda händelser, för att tilldelas social- och omsorgsnämnden. Extratillskottet skulle användas för att stoppa nedläggningen av Lotsen och Re-Aktiva – men också neddragningen av områdesteamen.

undefined
Ellinor Åstrand är en av de personer som drabbas när den öppna verksamheten Re-Aktiva läggs ned i sommar.
undefined
Alexander Jansson Erlander och alla övriga deltagare vid Lotsen har protesterat kraftigt mot nedläggingen, bland annat genom en namninsamling med över 500 underskrifter.

I ks har oppositionspartierna en knapp majoritet och tack vare en helt enad opposition röstades förslaget igenom. Något som fick Liberalerna att jubla.

– Det här innebär att nämndens budget utökas med fem miljoner kronor – motsvarande besparingen av Lotsen och Re-Aktiva – för att de här verksamheterna ska kunna leva vidare, säger gruppledare Åsa Wennergren (L) och fortsätter:

– Genom att vi var en enig opposition har vi lyckats rädda de här viktiga verksamheterna. Det är viktigt att poängtera, för det händer inte så ofta. Sen måste vi såklart bevaka så att majoriteten använder de här pengarna så att de tillfaller verksamheterna. Men jag kan inte tänka mig att de kan göra på något annat sätt, för i den här kommunen följer vi beslut som har fattats.

undefined
Strax innan påsk presenterade socialdirektören Yvonne Thilander och social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) det åtgärdspaket som ska spara 120 miljoner kronor under 2024.

Även Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff jublar över beslutet och menar att hon inte ser hur S+M-styret ska kunna använda pengarna på annat sätt. Lars Vikinge, Centerpartiets gruppledare, är dock mer återhållsam.

– I nämnden har S+M-styret majoritet och nu återstår frågan hur de använder pengarna. Vi kan inte från kommunstyrelsens sida tvinga social- och omsorgsnämnden att använda pengarna till Lotsen och Re-Aktiva. Utan de kan säga "tack för pengarna, nu använder vi dem till något annat". Men jag hoppas verkligen att de inte gör på det sättet, säger han.

När vi når Annika Krutzén (M), ledamot i ks och ordförande i social- och omsorgsnämnden, är hon tydlig. Oppositionens initiativ är enligt henne meningslöst.

– Det förändrar ingenting. Ks kan inte överpröva de beslut som nämnden tar. Åtgärdsplanen är beslutad och kommer att stå fast, säger hon.

Men de här fem miljoner kronorna, vad händer med dem?

– Om vi får behålla de pengarna går de in i nämndens budget och vi har ett underskott på 120 miljoner kronor så det är inte så att det saknas saker att lägga dem på.

Skulle man inte kunna rädda verksamheterna nu?

– Om man gör det är det bara kortsiktigt. Vi är fortfarande i den situationen att vi måste prioritera lagstadgad verksamhet. När och om vi kommer till bukt med det, att vi inte har några köer enligt LSS eller daglig verksamhet och vi inte har långa handläggningstider för orosanmälningar, kan vi börja kolla på icke lagstadgad verksamhet igen, säger Annika Krutzén.

undefined
Annika Krutzén (M) menar att oppositionens initiativ är meningslöst och att det inte förändrar åtgärdspaketet eller stoppar nedläggningarna. "Det är inte bra att inge falskt hopp som de gör nu", säger hon.

Nämndordföranden är också kritisk till oppositionens agerande.

– Jag tycker att man gör det lätt för sig. Vi har en åtgärdsplan på 120 miljoner kronor och det här är en väldigt liten del. Det här är bara politisk symbolpolitik. Man är fullständigt medveten om att det här inte leder till någonting, säger hon och fortsätter:

– Beslutet ligger fast och jag tycker att det är viktigt att man är tydlig med det, så att man inte kastar människor mellan hopp och förtvivlan och inger falskt hopp. Nu behöver vi få lugn och ro för att jobba och se till att deltagarna vid de här verksamheterna får bra alternativ och en bra vardag.

undefined
Åsa Wennergren (L) anser att S+M-styrets agerande är pinsamt och kommer att agera om pengarna inte används till att rädda verksamheterna Lotsen och Re-Aktiva.

Åsa Wennergren (L) beskriver S+M-styrets agerande som pinsamt.

– Det är att sakna respekt för kommunstyrelsens beslut. Ks har resursmedel och styret har själva vid otaliga gånger använt pengar här för att till exempel finansiera idrottsanläggningar på kultur- och fritidsnämnden. Det är ganska pinsamt att man inte ens har respekt för beslut som fattats av ks, och där oppositionen vunnit över styret.

Men styret anser att ks inte kan överpröva beslut som fattats av nämnden.

– Det anser inte vi. Vi kommer givetvis agera om det här inte blir verklighet. Beslutet är viktigt för Linköpingsborna och de som finns i de här verksamheterna. De är värda mer än det styre vi har i Linköping nu.

Mer om kommunstyrelsen

Sedan förra valet är det Socialdemokraterna och Moderaterna som gemensamt styr Linköpings kommun, men det är med en knapp marginal. I både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige har oppositionspartierna Miljöpartiet, Linköpingslistan, Vänsterpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet majoritet. Det innebär att oppositionen kan fälla S+M-styret i olika frågor såvida de är helt eniga. I nämnderna, så som barn- och ungdomsnämnden och social- och omsorgsnämnden, är det dock S+M-styret som har en majoritet. Det är dessa förhållanden som ligger till grund för debatterna likt den som gäller nämndinitiativet kring Lotsen och Re-Aktiva, och det är därför oppositionen på egen hand kan rösta igenom ett förslag i kommunstyrelsen.

Karta: Lotsen, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!