Flera olyckor med fyrverkerier - tänk på det här

Flera olyckor med nyårsraketer inträffade på flera håll i landet på lördagen. Och för den som planerar ett fyrverkeri på nyårsaftonen finns det flera saker att tänka på – som vilka regler som gäller i kommunen.

En pojke fick uppsöka sjukhus efter att ha träffats av en raket på lördagen. Arkivbild.

En pojke fick uppsöka sjukhus efter att ha träffats av en raket på lördagen. Arkivbild.

Foto: Jash Doweyko-Jurkowski/TT

Olyckor2023-12-31 16:45

I Halmstad avfyrade flera pojkar fyrverkerier från en lägenhet på lördagen. En av pojkarna träffades och fick uppsöka sjukhus för brännskador på örat. En minderårig pojke är misstänkt för framkallande av fara för annan samt vållande av kroppsskada.

Sent på eftermiddagen sköt en grupp pojkar raketer från taket av ett parkeringshus i Trollhättan mot personer som skulle in i ett affärshus. Ingen ska ha skadats.

Polisen fick även rycka ut i Bergs kommun efter att en person skjutit raketer mot en en bil. Föraren blev bländad och körde i diket, men klarade sig oskadd.

I Lilla Edets kommun inträffade två incidenter med fyrverkerier. Vid det ena tillfället rörde det sig om ett flerfamiljshus där fyrverkerier exploderat i ett trapphus. Vid det andra tillfället var det en bil som fattat eld efter att någon skjutit in fyrverkerier under den.

Även i Gislaved och Värnamo fick polisen rycka ut när ungdomar sköt raketer omkring sig.

Vanligaste olycksorsaken

Varje år skadas knappt 100 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste söka sjukhusvård, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Den vanligaste orsaken till olyckorna är att fyrverkeripjäsen inte exploderat när den ska, och att man därför närmat sig för att undersöka varför.

När och var man får skjuta fyrverkerier varierar mycket beroende på i vilken kommun man bor. På kommunens hemsida finns information om vad som gäller där du bor.

Det finns också en åldersgräns att ta hänsyn till. Man måste man vara minst 18 år för att hantera explosiva varor, dit fyrverkerier hör. Raketer med pinne får inte längre skjutas utan tillstånd.

Råd till den som planerar att avfyra ett eget fyrverkeri på nyårsafton är att vara nykter, förbereda fyrverkeriet i god tid och att hålla säkerhetsavståndet.

Olyckor med fyrverkerier

De flesta som skadas av fyrverkerier är män och många är under 18 år.

De flesta olyckor sker i samband med nyårsfirandet.

Vanligaste olycksorsaken är felaktig hantering av fyrverkerier där användaren inte följt instruktionerna.

Bränn- och sårskador är de vanligaste skadorna från fyrverkerier.

Skador på ögon och öron är vanligast följt av skador på händer och fingrar.

38 procent svarar "ja" på frågan om de följer instruktionerna när de hanterar fyrverkerier.

Av de som skadas är 53 procent personen som avfyrar fyrverkeriet, 47 procent är åskådare.

Senast en människa dog i en fyrverkeriolycka var 2013.

Källa: Fyrverkeriundersökning, MSB 2011-2022

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!