Bakslag för åklagaren i Arklövfallet

Tingsrättens beslut att omvandla polismördaren Jackie Arklövs livstidsstraff till ett tidsbestämt straff har överklagats till hovrätten. Men åklagarens begäran om att hämta in ett nytt yttrande från rättsliga rådet avslås.

Göta hovrätt. Arkivbild.

Göta hovrätt. Arkivbild.

Foto: Johan NIlsson / TT

Brott2023-07-27 06:59

Den 14 juni meddelade tingsrätten att den i dag 50-årige Arklöv får sitt straff tidsbestämt till 41 år, och därmed kan släppas fri hösten 2026.

Domstolen anser att det inte längre föreligger någon "konkret och beaktansvärd" risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag. Bedömningen grundade sig i Rättsmedicinalverkets bedömning om att risken för återfall nu är låg.

Tingsrätten tog även fasta på att Socialstyrelsens rättsliga råd inte tog avstånd från Rättsmedicinalverkets nya bedömning.

Men enligt åklagare Helena Falkerby har tingsrätten tolkat rättsliga rådets yttrande felaktigt – hon menar att det är uppenbart att rådet inte ställde sig bakom Rättsmedicinalverkets nya bedömning om att återfallsrisken nu är "låg".

Med anledning av det begärde hon i samband med överklagan till hovrätten att utredningen ska kompletteras med ett nytt yttrande av rättsliga rådet, där rådet ska få tillfälle att förtydliga sin syn på utredningen.

Den begäran avslås nu av Göta hovrätt.

"Tillräckliga skäl att komplettera utredningen på det sätt åklagaren begärt föreligger inte", skriver domstolen i beslutet.

Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv. Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

Andreas Axelsson skadades i eldstriden och fördes till en vårdcentral. Jackie Arklöv greps några dagar senare i Tyresö. I juni samma år greps Tony Olsson av polis i Costa Rica.

I början av 2000 dömdes de tre till livstids fängelse av Linköpings tingsrätt. I juni 2000 fastställde Göta hovrätt domarna.

Jackie Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten vid de avrättningsliknande morden av polismännen.

Han är även dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!