Anrika företaget satsar: "En udda fågel med potential"

Reijmyre glasbruk återgår till sin forna stolthet, mot en ny framtid. "En familjär och genuin upplevelse", säger Martin Ohlsson.

Martin Ohlssons pappa har arbetat på Reijmyre glasbruk i 67 år.

Martin Ohlssons pappa har arbetat på Reijmyre glasbruk i 67 år.

Foto: Frida Lundell/Privat

Finspång2021-08-03 14:00

Ett par månader har gått sedan Viktor Söderberg intog sin post som ny VD på Reijmyre glasbruk. 

– Det känns fantastiskt kul att arbeta med Rejmyre Glasbruk. Jag är förhållandevis ny i branschen och på företaget så det har varit mycket att sätta sig in i. Jag har fantastiska kollegor, kul på jobbet varje dag och vi arbetar i rätt riktning och det är det viktiga, berättar VD:n Viktor Söderberg.

undefined
Viktor Söderberg berättar att det är kul att arbeta med Rejmyre Glasbruk.

Planerna för att utveckla varumärket är i full gång.

– Vi ser på glasbruket som en udda fågel med mycket potential, säger Martin Ohlsson som är kommunikationsansvarig på Reijmyre Glasbruk.

Planen för framtiden är att Reijmyre Glasbruk ska bli ett premiummärke som alla känner till. Generationsskiftningen och glasbrukets arv är en stor del av arbetet framåt. 

– De flesta glasblåsare som finns här i dag är 50 plus och deras föräldrar jobbade här innan dess. Detta går i arv, från arv, från arv. Som min pappa som arbetat här i 67 år. Det är där vi vill lägga fokus. Rejmyre glas kan bara göras i Rejmyre, av de som jobbar här, förklarar kommunikatören.

undefined
Generationsskiftningen och glasbrukets arv är en stor del av arbetet framåt.

Det nya premiummärket ska utvecklas genom en tydlig kommunikation om vilka Reijmyre Glasbruk är och vad de gör.

– Vi försöker lära folk vad handgjort glas är. Det är så pass genuint och bra, vilket vi vill att andra ska se och förstå. När många pratar om Reijmyre glas så pratar de om konst, vilket är fel. Konst handlar om att allt ser lite olika ut. 

– Hos oss ser alla glas identiska ut och det är skillnaden mellan industriproduktion och konst. Vi är en svensk glasindustri som handtillverkar designade glasprodukter av högsta kvalité. Jag tror att många inte uppskattar låg kvalitets maskintillverkande produkter längre, utan ett varumärke som värnar om människor, tradition och kvalitet, säger Martin.  

undefined
Reijmyre glasbruk är en industrihantverksproduktion, vilket betyder att allt är handgjort och de ser exakt likadana ut.

Martin förklarar hur de vill att Reijmyre Glasbruk ska upplevas. 

– Även om du dricker ur våra glas hemma eller om du kommer hit, ska det vara en familjär och genuin upplevelse. Vi vill få byn att bli mer levande och inspirera andra brukssamhällen som dör bort, att det går att få liv i det igen, berättar han. 

Med hjälp av bland annat en ny kommunikationsstrategi, grafiskprofil, en uppdaterad hemsida, ny premiumbutik i Rejmyre, unika events och en unik stämpel, ska Reijmyre Glasbruk bli en del av framtidens historia. 

– Vi har stämplat våra glas med Reijmyres R och årtal, för att det ska bli samlarvärde och en kvalitetssäkring. Man ska veta att det är äkta Reijmyre glas, det är då det blir unikt, säger kommunikatören. 

undefined
Stämplat glas med Reijmyres R och årtal.

När Martin berättar om det pågående utvecklingsarbetet så är han tydlig med en sak. 

– Reijmyre glasbruk är en industrihantverksproduktion, vilket betyder att allt är handgjort och de ser exakt likadana ut. Det många glashyttor gör är udda glasprodukter som många kallar konst, det svåra är att få ett hantverksprodukter att se identiska ut. 

– Ett av det mest avancerade glasen att tillverka är drivet glas som är det svåraste dryckesglaset att tillverka, där Reijmyre är världsledande i industriell produktion, det är där vi skiljer oss, förklarar Martin.  

undefined
Martin Ohlssons pappa har arbetat på Reijmyre glasbruk i 67 år.

Visionen för Reijmyre glasbruk är större än någonsin. 

– Vi vill att när man pratar handgjort glas så ska man tänka Reijmyre. Det kommer ta ett par år, men vi kan ta den positioneringen, för det finns ingen annan som jobbar på det sättet, avslutar Martin Ohlsson. 

Reijmyre Glasbruk
Reijmyre Glasbruk
Reijmyre Glasbruk

Reijmyre grundades 1810 av Johan Jacob Graver and Baron Mattias Alexander von Ungern-Sternberg.

Bruket är känt för genuint hantverk och tidlös design både i klar kristall och färgat glas.

I mer än 200 år har Reijmyre glasbruk producerat och skapat glas i olika former, färger och design.

Viktor Söderberg tog över VD-posten 2021 och leder nu glasbruket framåt i utveklingen. 

Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!