Lyckad sommar för Borensbergsföretagen vid kanalen

Kaffeteriet, Göta Hotell och Börslycke gård ligger alla intill gästhamnen i Borensberg och berättar här om sin upplevelse från sommaren.

De tre företagen Göta hotell, Kaffeteriet och Börslycke Gård runt Göta kanal och gästhamnen i Borensberg är nöjda med den gångna sommaren.

De tre företagen Göta hotell, Kaffeteriet och Börslycke Gård runt Göta kanal och gästhamnen i Borensberg är nöjda med den gångna sommaren.

Foto: Lovisa Lindstrand

Borensberg2023-11-03 18:00
undefined
Göta Hotell byggdes år 1908 vid Göta kanal. Maten har genom åren spelat en central roll på Göta, vilket även de nuvarande ägarna vill. "Gästerna vill ha ett "Göta" för att Göta är Göta", säger Daniel Ljungqvist.

GÖTA HOTELL

– Vi öppnade på nationaldagen i år, säger Daniel Ljungqvist. Det var medelhavsvärme och så mycket folk. Vi blev helt överrumplade, hade aldrig kunnat föreställa oss. Det var folk överallt.

Det anrika sekelskiftshotellet tonar upp sig intill Göta Kanal i Borensberg på östra sidan om kanalbron. Det har nu gått drygt ett halvår sedan paret Malin och Daniel Ljungqvist lämnade Marstrands Havshotell och tog över Göta Hotell i Borensberg efter Lotta Karlsson och Anette Tilly. Paret letade efter något mindre och hade länge haft ögonen på hotellet. Båda kommer ursprungligen från länet.

– Gästerna vill ha ett "Göta" för att Göta är Göta. Det ser ut som det alltid gjort. Många har någon koppling hit, det finns ingen gäst som bara råkar komma hit, det finns alltid en historia att berätta, beskriver Ljungqvist.

Hur har starten sett ut?

– Vi är supernöjda, det var ett fantastiskt juni, det blev väldigt mycket bättre än vad vi kunnat drömma om, vi hade fullt i restaurangen nästan varje dag. Hotellet har också varit bra, många utländska turister.

Ändrade ni något när ni tog över?

– Vi har mest fokuserat på att ta vid där tidigare ägare slutade.

Vad har varit allra bäst hittills?

– Att prata med gäster varje dag, det är lyxen på ett litet ställe.

Vad har varit mindre bra i sommar?

– Det var inte lika stor efterfrågan som vi trott med café. I juli var det inte så bra väder, men vi är jättenöjda ändå. Vi trodde att säsongen skulle dö ut i mitten av augusti, men vi har haft en jättebra höst.

Vad händer framåt?

– Vi ska såklart utveckla Göta-konceptet till nästa år, kanske lite underhållning och utnyttja trädgården mer. Vi har massor av tankar. Nu kör vi klassiskt julbord i december som passar Götas kostym med influenser från Västkusten.

undefined
Den gamla spannmålsbyggnaden uppfördes mellan åren 1860-1880 och användes länge som förråd innan AB Göta kanalbolag genomförde den omfattande renoveringen under vårvintern 2014, varpå Kaffeteriet flyttade in.
undefined
Jonas Nilsson driver Kaffeteriet i Borensberg. Han har ett gediget intresse för retrodesign och i caféet ses många olika varianter av såväl möbler som porslin från 60- och 70- tal.

KAFFETERIET

På västra sidan om kanalbron i Borensberg ligger gästhamnen och Kaffeteriet i det gamla sädesmagasinet. Företaget drivs av Jonas Nilsson som även har en lång företagarbakgrund inom möbler. Hans brinnande intresse för retrodesign avspeglar sig i caféet med möbler, porslin och prylar från 60-talet. De driver även minigolf, cykeluthyrning och ställplatser för husbilar. Verksamheten följer kanalens öppettider från maj till september, förutom ställplatserna som är öppen året runt.

– Omsättningsmässigt så har det varit det bästa året någonsin, säger Jonas Nilsson. I juli är det svårt att öka, då är det fullt hela tiden. Augusti var ganska dåligt, men september var kanon.

Hade ni gjort några förändringar inför säsongen?

– Egentligen inte, men vi har sedan en tid tillbaka digitaliserat våra ställplatser och vi har därför boende året runt.

Finns det något som varit mindre bra?

– Ja, efterfrågan på cykelpaket, man har mer hyrt cyklar spontant över dagen.

Finns det något som utmärker sig i år?

– Det är stor skillnad med bredden av utländska turister.

Vad händer nästa år?

– Vi firar tio år nästa sommar. Drömmen framåt skulle vara att kunna ha boende på vår övervåning i magasinet, men det blir mer på sikt.

undefined
Börslycke gård ligger intill gästhamnen i Borensberg. Huset renoverades 2017 och företaget flyttade in. De driver bland annat sin marmelad- och kolatillverkning där nu.

BÖRSLYCKE GÅRD

Intill gästhamnen ligger även Börslycke gård som har tillverkning av bland annat kolor och marmelad. Företaget startade som en gårdsbutik i Godegård av Agnes Johansson, som sedan bytte ägare och förvärvades 2017 av Jesper Linde.

– Vi flyttade till nya lokaler 2017, säger Linde. Då såg området helt eländigt ut, men det lyfter sig gradvis nu. Det är kul.

Han tycker att det är ett bra företagsklimat i Borensberg.

– Jag upplever ett gott samarbetsklimat här och ju fler som etablerar sig, ju bättre blir det. Platsen är det enskilda besöksmålet, inte någon specifik butik.

Hela företagets tillverkning sker i Borensberg dagligen.

– Åttio procent av det vi tillverkar säljs av återförsäljare, det är egentligen en ganska liten del som säljs i Borensberg.

Hur ser ni på den gångna sommaren?

– Vi har en bra bild av sommaren, mer besökare. Vi hade också ganska mycket mer sena besökare i augusti och september.

Något som utmärkt sig i år?

– Jag tycker att vi upplever ett annat konsumtionsmönster att kunder sitter längre tid på caféet och vill ta det lugnt. De går in i butiken, går ut och kommer tillbaka. Många har också ett intresse av att stanna och titta på produktionen.

Hur tänker ni framåt?

– Vi vill upprätthålla kvalitet och fortsätta vara innovativa. Men just nu kommer vi fortsätta småskaligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!