Vindkraften splittrar politikerna – ger besked om veto

Majoriteten spretar i frågan om vindpark Orreklint. "Vi kommer inte gå fram gemensamt med kommunalt veto", säger kommunalrådet Thomas Lidberg (S).

Vindpark Orreklint gränsar till Uknadalen. När ansökan om vindparken ska behandlas får Åtvidabergs och Västerviks kommuner ta ställning till eventuellt kommunalt veto. I Åtvidaberg är partierna splittrade i frågan.

Vindpark Orreklint gränsar till Uknadalen. När ansökan om vindparken ska behandlas får Åtvidabergs och Västerviks kommuner ta ställning till eventuellt kommunalt veto. I Åtvidaberg är partierna splittrade i frågan.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-02-23 06:00

I december förra året lämnade Fred. Olsen Renewables in sin ansökan om vindpark Orreklint med totalt 13 vindkraftverk – tio i Åtvidabergs kommun och tre i Västerviks kommun. 

Den ligger nu hos länsstyrelsen i Östergötland, som i en första remissomgång vänt sig till länsstyrelsen i Kalmar län och respektive bygg-miljönämnd i Åtvidaberg och Västerviks kommuner.

undefined
Vindpark Orreklint gränsar till Uknadalen. När ansökan om vindparken ska behandlas får Åtvidabergs och Västerviks kommuner ta ställning till eventuellt kommunalt veto. I Åtvidaberg är partierna splittrade i frågan.

– I första skedet ska de svara på om det är något i ansökan som behöver kompletteras, säger Lamija Salagic, miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Hon beskriver därefter en omfattande process. Bland annat ska länsstyrelsens egen miljöprövningsdelegation se över ansökan och begära eventuellt ytterligare kompletteringar. 

– När vi har fått tillräckligt med kompletteringar då kungörs ansökan. I samband med det skickas förfrågan till kommunerna. Vi vill veta om de tillstyrker anläggningen.

Alternativet är ett kommunalt veto.

– Då spelar det inte någon roll vad miljöprövningsdelegationen tycker. Det blir ett avslag om kommunen lägger veto, förklarar Lamija Salagic.

Först i höst om det kommunala vetot tas upp. Men redan nu har flera partier tagit ställning.

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna markerade tidigt att de ville använda det kommunala vetot.

Nu ger även partierna inom majoriteten (S+C+V+L+MP) besked. 

Liberalerna går mot ett kommunalt veto.

– Vi har tagit ett enhälligt principbeslut. Som läget är just nu säger vi nej. Vi har inget emot vindkraft, men inte på den platsen, säger Rolf Skogh (L) och påpekar att partiet vill ha mer information innan man definitivt tar ställning.

undefined
Thomas Lidberg (S) avvaktar med att ge besked om var S står i frågan om kommunalt veto. "Det är inget jag ska ta själv, det är en partifråga", säger han och räknar med ett komma med klarare besked efter beslut i partiet.

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) ger besked, åtminstone i informationsdelen. Fred. Olsen Renewables är inbjudet till kommunstyrelsen i mars och kommer att informera partierna.

I frågan om var Socialdemokraterna står i förhållande till kommunalt veto finns i nuläget inget svar. Frågan har diskuterats på partimöte i veckan. 

– Det ska vara ett partibeslut. Vi har betänketid nu, säger Thomas Lidberg och ber att få återkomma när han har svar.

undefined
Joakim Magnusson (C) har ett tydligt besked. C är positivt till vindkraft, också till vindpark Orreklint och vill inte lägga ett kommunalt veto.

Centerpartiet däremot kommer med klart besked efter sin årsstämma:

– Vi ser positivt på vindkraft och en bredd av energislag. Vi ser också positivt på Fred. Olsens ansökan och vill inte använda det kommunala vetot, säger Joakim Magnusson (C).

undefined
Linda Ivarsson (MP) vill inte att kommunen lägger veto mot vindpark Orreklint. Hon vill att länsstyrelsen får använda sin kompetenes för att pröva ansökan. "Om länsstyrelsen kommer fram till att det inte är lämpligt, då är vi inte emot det", säger hon och sätter tillit till processen.

Även Miljöpartiet ger besked:

– Vi ser det som ansvarsfullt att myndigheter och experter får spela sin roll, istället för att avgörandet ska grundas på någon slags känsla från partier. Länsstyrelsen har kompetensen. Jag har stor tillit till att de ser till lagstiftningen om hur människor, djur och ekosystem påverkas, säger Linda Ivarsson (MP) som går emot ett kommunalt veto.

Vänsterpartiet meddelar via sms att partiet inte tagit ställning än.

Sammantaget ger partierna inom majoriteten olika besked. 

– Det är en stor ideologisk fråga för partierna. Det skulle vara en omöjlighet för majoriteten att ta ett gemensamt beslut, säger Thomas Lidberg och tillägger att han vill jobba för en så bred majoritet som möjligt i kommande beslut.

undefined
Tommy Aarna (M) är inte redo att säga ja eller nej till kommunalt veto. Han vill först ha svar från bolaget som vill etablera vindparken om ekonomiska garantier. "Kommunen ska stå skadelös om något händer i projektet. Kostnaderna ska inte lämnas över till kommande generationer", säger han.

Där kommer Moderaterna att spela roll. Partiet tar idag inte ställning för eller emot ett veto. Tommy Aarna (M) markerar istället med att M avkrävt Fred. Olsen garantier för att kunna ta ställning. 

– Vi vill att kommunen ska stå skadeslös om projektet avbryts eller företaget går i konkurs. Vi vill ha ett avtal, där Fred. Olsen deponerar medel för bortforsling av uttjänta vindkraftverk och sanering av området, säger Aarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!