Ingen skolmat eller städning i kommunen vid strejk

Åtvidabergs kommun är redo om Kommunals strejkvarsel bryter ut under torsdag morgon. Flera verksamheter berörs.

Om Kommunals strejk bryter ut under torsdagen serveras ingen skolmat i kommunens skolor. Föräldrar uppmanas skicka med matsäck med något som inte behöver värmas.

Om Kommunals strejk bryter ut under torsdagen serveras ingen skolmat i kommunens skolor. Föräldrar uppmanas skicka med matsäck med något som inte behöver värmas.

Foto: Maria Hedenlund

Åtvidaberg2024-04-17 13:56

Det är ett 20-tal anställda inom kost och lokalvård som tas ut i strejk från torsdag morgon klockan sju, om inte Kommunal och Sveriges kommuner och regioner når en överenskommelse innan dess.

– Vi hoppas att parterna kommer överens men förbereder oss för förändringar som måste göras på grund av strejken, säger Linda Ljungqvist, kommundirektör i en kommentar på kommunens hemsida under onsdagen. 

undefined
Kommundirektör Linda Ljungqvist: "Vi hoppas att parterna kommer överens men förbereder oss för förändringar som måste göras på grund av strejken".

Kommunledningsförvaltningens stabschef Mattias Geving ger under onsdag förmiddag en sammanfattning av läget:

– Vi har jobbat på för att se hur kommunen påverkas och hur vi ska prioritera våra resurser, säger han.

Kommunens samtliga tillagningskök stängs. Ingen mat kommer att lagas till äldreomsorg, annan omsorg eller till skolor och förskolor.

Vad innebär det? 

– Vi kommer köpa mat från extern leverantör. Glada Gustafsson levererar till förskolor och La Patrona till äldreomsorgen. 

– När det gäller skolorna så uppmanar vi föräldrar att skicka med matsäck till barnen. Vi kommer inte kunna värma mat, så vi rekommenderar sådant som kan hållas kallt i kylväska, som macka och pannkakor. 

undefined
Kommunledningsförvaltningens stabschef Mattias Geving sammanfattar läget inför ett eventuellt strejkutbrottt under torsdag morgon. "Vi har jobbat på för att se hur kommunen påverkas och hur vi ska prioritera våra resurser", säger han.

Föräldrar kommer i efterhand att kunna ansöka om ersättning, motsvarande vad kommunen betalar ut för lunch till elever med praktikplats. De föräldrar som inte har möjlighet att klara kostnaden uppmanas ta kontakt med kommunen för individuella lösningar. 

För omsorgerna och förskolan har de externa leverantörerna gjort inköp och kommer oavsett om strejken bryter ut eller inte, att leverera mat till och med tisdag nästa vecka.

Strejkvarslet berör även lokalvård. Den ställs generellt in, men kan utföras av en handfull lokalvårdare som inte är organiserade i Kommunal. Även inom kostenheten finns ett fåtal anställda som inte är organiserade.

– Vi kan prioritera de viktigaste verksamheterna, uppger Mattias Geving och nämner hygienstädning inom äldreomsorgen samt städning av toaletter inom förskolor och skolor.

På kommunens kontorsplatser uteblir städning. 

– Vi rekommenderar hemmajobb i den utsträckning som är möjligt. Det är för att minska belastningen och för att kunna omfördela resurserna.

Linda Ljungqvist påtalar behovet av att prioritera resurserna vid en eventuell strejk.

– För att kunna lägga fokus på kärnverksamheterna kommer eventuellt offentliga toaletter att stängas ner och städning av sporthallar får en lägre prioritet.

På kommunens hemsida finns mera detaljerad information om hur en strejk kan påverka kommunens verksamheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!