Sätter hyran för Gjuteriet – går back en halv miljon

Normaltaxan för nya eventlokalen Gjuteriet blir 500 kronor i timmen, eller 5 000 kronor för den som vill hyra ett helt dygn. I kalkylen för lokalen går kommunen back med drygt en halv miljon kronor varje år.

Röda mattan var utrullad när Näringslivscentrum i Åtvidaberg höll gala i Gjuteriet i mars. Lokalen ingår i de gamla industrikvarteren i Åtvidaberg som idag omnämns som Kulturcentrum.

Röda mattan var utrullad när Näringslivscentrum i Åtvidaberg höll gala i Gjuteriet i mars. Lokalen ingår i de gamla industrikvarteren i Åtvidaberg som idag omnämns som Kulturcentrum.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2024-04-15 19:00

Gjuteriet finns i en av de äldre fabriksbyggnaderna i Kulturcentrum. 

Här har kommunen byggt en ny evenemangslokal – en rå, men häftig lokal. Här ska privatpersoner, företag och föreningar kunna hyra in sig för fester, konserter, teater eller andra event. 

När fullmäktige under förra året skulle fastställa taxor slog oppositionen bakut och menade att hyresförluster inte redovisades i beslutsunderlaget.

Ärendet skickades tillbaka till kommunstyrelsen. I veckan kom det upp igen. 

I förslaget, som ska till fullmäktige för beslut, anges som tidigare två hyresnivåer. En lägre taxa för föreningar och en normaltaxa för övriga. Timpriset sätts till 300 kronor för föreningar och 500 för övriga. Dygnspriset blir 3 000 kronor respektive 5 000 kronor.

I det uppdaterade förslaget finns beräknade hyresintäkter och utgifter som oppositionen efterlyst:

  • Hyresintäkterna bedöms uppgå till 200 000 kronor per år.
  • Kostnaden för lokalen uppgår till 607 000 kronor per år. 
  • För nästa år, 2025, tillkommer ytterligare 125 000 kronor. Summan baseras på inköp för en miljon kronor till scen, scenteknik, projektor, projektorduk, möblemang, servering samt draperier.
  • För år 2024 räknas 100 000 kronor upp som en kostnad. Det är den hyreskostnad kommunen haft för Kulturhuset under årets första kvartal. Den läggs in som en utgift i sammanhanget.

I år väntas kommunen gå back på Gjuteriet med 507 000 kronor och något mer, 532 000 kronor nästa år. Förlusten minskar om uthyrningen överstiger 200 000 kronor per år. 

Oppositionsrådet Tommy Aarna (M) är nöjd med beslutsunderlaget denna gång.

– Det visar det vi ville skulle synliggöras, säger han. 

Samtidigt påpekar han att M var emot investeringen i Gjuteriet, men att partiet är med på taxebeslutet. 

– Det finns andra aktörer i samhället som hyr ut lokaler. Vi ser inte att kommunen ska driva den sortens uthyrning. Det är inte kärnverksamhet, men nu har vi lokalen och måste se till att den inte går med mer förlust. 

undefined
Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) tror på Gjuteriet. Han var själv på plats för att dela ut pris i de gamla, nu renoverade fabrikslokalerna när Åtvidabergsgalan hölls i mars.

Kommunalrådet Thomas Lidberg (S) menar att satsningen, trots hyresförluster är motiverad och att Gjuteriet är en del i visionen om Kulturcentrum. 

– Området är en oslipad diamant för kulturen. Det är något vi ska vara stolta över. 

Han nämner att han själv deltog i Åtvidabergsgalan som nyligen hölls i Gjuteriet. 

– Det var jättetrevligt. Jag tror att lokalen kommer bli en succé. 

Hur ser du på att beräknade hyresförluster innebär att kommunen subventionerar lokalen? 

– Det är en politisk satsning på vår kultur. Om det kostar några kronor mer så är det motiverat.

Han påpekar att kommunen inte längre har kostnader för Kulturhuset. Det framgår även av kommunstyrelsens beslutsunderlag: "hyreskostnaden för Gjuteriet stannar inom kommunorganisationen till skillnad mot tidigare när hyreskostnaden för Kulturhuset betalats till ett privat företag."

undefined
Kulturhuset i Åtvidaberg byggdes som hotell, och blev senare Folkets hus och därpå Kulturhuset. Här finns en också samlingslokal, som ägaren Mannes Bygg kommer agera aktivt för att hyra ut.

Det var under 2014 som kommunen tecknade ett tioårigt avtal med Mannes Bygg AB om att för 300 000 kronor om året (summan har indexuppräknats med åren) hyra samlingssalen med scen, kafédel och kök i Kulturhuset.

Avtalet upphörde den siste mars i år. 

– Ja, kommunen har lämnat Kulturhuset, säger Manne Alfredsson, Mannes Bygg AB.

Vad händer med samlingssalen nu?

– Vi kommer att hyra ut den. Vi ska göra mer än kommunen gjort för att visa att lokalen finns att hyra.

Flera hyresgäster som tidigare hyrt lokalen genom kommunen, som PRO och Åtvids föreläsningsförening, har redan bokat tider för hela året, uppger Manne Alfredsson.

– Vi tänker också hyra ut för privata tillställningar, fester eller danser. En del har ringt och frågat om födelsedagsfester, student, bland annat. Vi ska sätta regler om tider när det ska var tomt och tyst. Våra hyresgäster ska också informeras om när salen är uthyrd. 

Vad kommer det att kosta att hyra stora salen med övriga utrymmen? 

– Vi tar 200 kronor i timmen för allt.

Lokalerna är inte lika, men ser du att ni konkurrerar med kommunen om potentiella hyresgäster?

– Ja, lite konkurrens blir det ju, säger Manne Alfredsson. 

I kommunens beslutsunderlag finns ett resonemang om nivån på taxan. Den ska inte vara för låg. Heller inte för hög, då det kan "skrämma bort intressenter".

Nivån som föreslagits bedöms heller inte innebära "någon risk för negativ påverkan på externa aktörer."

Frågan om taxorna kommer upp i fullmäktige i slutet av månaden.

Så mycket ska det kosta

Så här mycket ska det, enligt kommunstyrelsens förslag kosta att hyra Gjuteriet: 

Normaltaxa (för privatpersoner och företag):

Per timme: 500 kr. Heldag (24 timmar): 5 000 kr. Vecka (fem dagar): 20 000 kr. Månad (fyra veckor) 75 000 kronor. 

Föreningstaxa: 

Per timme: 300 kr. Heldag: 3 000 kr. Vecka: 12 000 kr. Månad: 45 000 kr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!