VÀrldens största sociala experiment Àr över

Jag Àr glad att min mamma Àr död. Det har varit en Äterkommande tanke hos mig de senaste ett och ett halvt Ären.

Att vara ute i naturen, som hÀr Rickard Franzén pÄ Omberg, Àr ett intresse som har ökat under pandemin. Gull Wallby var den allra första att ta vaccinet nÀr hon fick det av sjuksköterskan Maria Lirsjö. Tage Danielssons staty i Linköping försÄgs med ett munskydd en period och LHC spelade mÄnga matcher utan publik i Saab arena under pandemin.

Att vara ute i naturen, som hÀr Rickard Franzén pÄ Omberg, Àr ett intresse som har ökat under pandemin. Gull Wallby var den allra första att ta vaccinet nÀr hon fick det av sjuksköterskan Maria Lirsjö. Tage Danielssons staty i Linköping försÄgs med ett munskydd en period och LHC spelade mÄnga matcher utan publik i Saab arena under pandemin.

Foto: Julia Djerf/Carl Holmqvist/Peter Holgersson

Krönika2021-09-29 06:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Min mamma drabbades av en frontotemporal demens. En galopperande omÀnsklig sjukdom som förvandlade henne till en helt annan person. De sista Ären tillbringade hon pÄ ett demensboende, ett boende dÀr personalen gjorde sitt yttersta för att göra varje dag drÀglig. Det kan intrÀffa mycket tokigheter pÄ ett sÄdant hem. Som nÀr mamma spolade ner en pizza i toaletten för att hon inte lÀngre visste vad en pizza var för nÄgot, Àn mindre mindes hon att hon faktiskt Àlskade pizza. Det slutade med tvÀrstopp och översvÀmning.

Mamma knöt an till nĂ„gra ur personalen. NĂ€r de kom in sjöng och skrattade hon. Andra ogillade hon starkt, dĂ„ hötte hon med nĂ€ven om de försökte nĂ€rma sig. Personalen slet hĂ„rt för att göra sitt bĂ€sta med ett till synes ganska hopplöst uppdrag. Det fyllde mig med tacksamhet.  

Men framförallt Àr jag tacksam att mamma slapp uppleva pandemin. Jag kan inte förestÀlla mig hur hon hade reagerat pÄ personal i full mundering, med masker och skydd, framför ansiktet. Förmodligen hade hon blivit ganska rÀdd. Interaktionen mellan henne och personalen byggde pÄ tydliga rörelser, starka ansiktsuttryck, vÀrme, leenden.

Och hörseln sedan, den var nedsatt, sÀkert skulle hon ha haft svÄrt att höra vad som sades bakom maskerna, nÄgot jag sjÀlv har upplevt under den hÀr perioden. Det Àr inte lÀtt att höra genom kassapersonalens skyddsglas alla gÄnger, ibland har jag kommit pÄ mig sjÀlv med att trycka mig sÄ nÀra som möjligt för att kunna höra.

I dag Àr det 18 mÄnader sedan livet pausades. Den 29 mars beslutade regeringen att det var förbjudet med allmÀnna sammankomster med fler Àn 50 personer. I november samma Är krympte deltagandet till Ätta personer. I dag, den 29 september, slÀpps de flesta restriktioner. Blir det en historisk dag, en dag att minnas likt segerdagen, som fortfarande firas vÀrlden över varje Är? Kommer vi att fÄ se kyssar pÄ vÄra gator? Eller fÄr vi Ätminstone se ett konfettifirande likt det i Norge i lördags dÀr statsministern uppmanade till dans?

Knappast. Men att restriktionerna lÀttas mÄste ÀndÄ tolkas som ett steg i rÀtt riktning. Vi borde Ätminstone vara stillsamt hoppfulla? Faran Àr inte över, covid Àr hÀr för att stanna. Och livet kommer inte att ÄtergÄ till det normala utan istÀllet fÄr vi det nya normala, vad det nu innebÀr.

Vad har pandemin inneburit för media dĂ„? En sak har visat sig tydlig, i tider av kris vĂ€nder sig mĂ€nniskor till etablerade nyhetsmedier. Intresset för Correns artiklar har varit högt och vi har de senaste 18 mĂ„nader ökat antalet digitala prenumeranter med 33 procent. Det hĂ€r Ă€r en trend etablerade nyhetsmedier ser över hela vĂ€stvĂ€rlden. Men rent journalistiskt dĂ„? En stor utmaning. I början famlade vi, skulle vi skriva om corona hela tiden? 

Det gick inte att inte skriva om det, eftersom hela samhÀllet genomsyrats av pandemin. MÀnniskor har mist anhöriga, blivit sjuka, distansstuderat och distansarbetat, en del har blivit arbetslösa, andra har inte ens kunnat ta ut semestern, företagare har drabbats av konkurs och sÄ vÄrden, vÄrdtagare, vÄrdgivare, chefer, patienter, personal, ansvariga. Allt.

MÄnga av er har hört av sig till oss, med bÄde kritik och beröm. En del har tyckt att de dagliga coronasiffrorna har varit psykiskt pÄfrestande. Andra har hört av sig och undrat nÀr vi har varit sena med att uppdatera sajten. En del av er har varit arga för att ni tyckt att vi har gjort propaganda för vaccin. Andra har tyckt att vi inte ska skriva om mÀnniskor som inte vill ta vaccin.

Vi utvÀrderar vÄra artiklar hela tiden, men det Àr svÄrt att fÄ ett grepp om 18 mÄnaders intensivt bevakande av en pandemi. Jag tror att vi behöver lite distans för att kunna göra en rÀttvis bedömning.

Jag tror inte att den hĂ€r dagen blir historisk eftersom pandemin inte Ă€r över Ă€n. Det största just i dag Ă€r att sĂ„ mĂ„nga Ă„tervĂ€nder till sina arbetsplatser. Den digitala utvecklingen har pĂ„skyndats under pandemin och det Ă€r fantastiskt att kunna delta i möten var man Ă€n befinner sig. Men det som i början var lite bekvĂ€mt med att sitta i mysbyxor framför digitala möten tror jag i lĂ€ngden har slitit ned oss. Jag tror att vi behöver varandra i större utstrĂ€ckning Ă€n vad vi sjĂ€lva tror. En forskare kallar distansarbete för ett gigantiskt socialt experiment. Jag skulle vilja pĂ„stĂ„ att restriktionerna sammantaget Ă€r vĂ€rldens största sociala experiment. Och det slutar i dag. 

I dag Ă€r Corren.se öppen för alla, Ă€ven icke-prenumeranter, och vi har fyllt sajten och tidningen med olika texter om de lĂ€ttade restriktionerna. Vi passar samtidigt pĂ„ att lansera en ny evenemangsguide pĂ„ sajten nu nĂ€r samhĂ€llet öppnar upp. Vi vet att det Ă€r mĂ„nga av er som Ă€r sugna pĂ„ upplevelser och under corren.se/upplevnu har vi listat restauranger, utflyktsmĂ„l, museum, evenemang, och ja, allt du behöver veta för att uppleva saker i vĂ„rt omrĂ„de. 

Ta hand om er!

Gull Wallby var den allra första att ta vaccinet. Och nej, det gjorde inte ont. Vaccineringen genomfördes av sjuksköterskan Maria Lirsjö.
Gull Wallby var den allra första att ta vaccinet. Och nej, det gjorde inte ont. Vaccineringen genomfördes av sjuksköterskan Maria Lirsjö.