Sverige ska stĂ€lla upp – inte lĂ€gga sig platt

För mÄnga motsÀtter sig att svenskar kan behöva delta i Natoinsatser utomlands.


Vi Àr Àntligen medlemmar. Men vad innebÀr en för alla, alla för en?

Vi Àr Àntligen medlemmar. Men vad innebÀr en för alla, alla för en?

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2024-03-18 10:13
Detta Àr en ledare. Correns ledarsida Àr borgerlig. Tidningen stÄr fri och obunden frÄn alla partier.

Enligt en ny mÀtning frÄn GP/Novus Àr 60 procent av svenskarna positiva till att Sverige gÄr med i Nato. Det Àr utmÀrkt att medlemskapet har starkt stöd. Men enligt samma mÀtning Àr endast 43 procent positivt instÀllda till att svenska soldater kan behöva delta i Natorelaterade insatser utomlands. 34 procent tycker att det rent av Àr dÄligt.

SVT rapporterar att allt fler ungdomar behöver mönstra mot sin vilja (13/3). Hundratals Ätal har under de senaste Ären vÀckts om brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Unga som grupp sticker ocksÄ ut, tillsammans med kvinnor, i NovusmÀtningen: de hör till de mest negativt instÀllda till att svenskar deltar i Natoinsatser.

Nu nÀr dokumenten Àr undertecknade och den svenska flaggan hissad Àr det lÀge att Àven se Natomedlemskapets kommande utmaningar.

Att delta i en försvarsallians innebÀr förstÄs att göra sig beredd pÄ att göra samma uppoffringar som man förvÀntar sig att andra ska göra för oss. Den fÀrska opinionsmÀtningen tyder pÄ att det inte Àr en sjÀlvklarhet för alla.

Det finns Ă€ven en farhĂ„ga om att Sverige tvĂ€rtom skulle inta rollen som bĂ€st i klassen, en aspekt som statsvetaren Johan Wennström – med bakgrund som rĂ„dgivare Ă„t Ulf Kristersson som socialförsĂ€kringsminister i dĂ„varande alliansregeringen – har varnat för i brittiska UnHerd (27/2). 

Wennström kan sÄ smÄningom visa sig ha en alltför cynisk utgÄngspunkt. Han saknar dock inte poÀnger: Under pandemin visade sig lÀnder agera utifrÄn det egna intresset, inte utifrÄn vilka konsekvenserna skulle bli för andra. Han pÄpekar Àven att de tvÄ gÄngna Ärens ratificeringsprocess visat att andra lÀnder sÀtter sina egna intressen frÀmst.

Som Natomedlem fÄr Sverige sjÀlvfallet finna sig i ett samarbete med lÀnder som Ungern och Turkiet. Det betyder dÀremot inte att man mÄste lÀgga sig platt inför vilka krav som helst. Den svenska regeringen har, pÄpekar Wennström, varit beredd att offra vÄr grundlagsskyddade yttrandefrihet mot ett Natomedlemskap.

Om inte andra demokratier i Nato gett upp viktiga vĂ€rden som yttrandefrihet för att gĂ„ Turkiets antidemokratiske president Erdoğan till mötes – varför skulle Sverige? 

Svenskarnas förstÄelse för och vilja att bidra till försvarsalliansen behöver bli bÀttre. Det förpliktigar givetvis att vara en del av en gemenskap. Men vÄr regering bör ocksÄ bÀttre vÀrna Sveriges intressen och vÀrderingar. I synnerhet i relation till Natoklassens vÀrstingar.