Ikonernas låtskatt ska tolkas i Saab arena

Som en del av ABBA:s 50-årsjubileum tar några av Sveriges mest älskade artister sig an Björn och Bennys låtskatt i arenaturnén "Let the music speak". Turnén besöker tio städer, däribland Linköping och Saab arena.

Tomas Andersson Wij, Linnea Henriksson, Petra Marklund och Peter Jöback kommer till Saab arena i november.

Tomas Andersson Wij, Linnea Henriksson, Petra Marklund och Peter Jöback kommer till Saab arena i november.

Foto: Peter Knutson

Linköping2024-04-03 08:30

På lördag den 6 april är det exakt 50 år sedan ABBA stod på scen i Brighton och vann hela Eurovision Song Contest med "Waterloo". Resten är historia.

– Jag får lite gåshud när jag tänker på vad de lyckats skapa. ABBA har influerat så otroligt mycket av den moderna popmusik vi lyssnar på idag, säger Linnea Henriksson som är en av de artister som ska tolka låtskatten.

Tillsammans med Petra Marklund, Peter Jöback och Tomas Andersson Wij drar hon ut på jubileumsturné där artisterna kommer att tolka allt från just "Waterloo" till musik från Björn och Bennys musikaler som "Chess" och "Kristina från Duvemåla".

– Björn och Benny har byggt upp en låtskatt ända från 60-talet och det finns otroligt mycket stora låtar. Det kommer vara en utmaning för oss att välja ut låtar så att det inte blir en maratonkonsert som varar i ett dygn, skrattar Linnea Henriksson.

Även artistkollegan Petra Marklund är taggad på att tolka ikonernas låtar:

– Det blir en ny typ av konsertuppsättning för mig men det ska bli så himla spännande. Det är lite överväldigande när man inser hur mycket fantastisk musik Björn och Benny har skrivit och det är häftigt att vi kan göra både "Dancing queen" men även låtar som "Efter regnet" som är en av mina favoritlåtar. Den är så vacker så man bara dör.

Publiken kommer att få uppleva klassiska originaltolkningar i kombination med nya kreativa tolkningar och uttryck från artisterna.

– När man tolkar andras låtar finns det inga regler, det är det som är så roligt. Vi artister representerar olika sidor av musik och kommer inte att härma originalen utan alla gör sin egen grej. Däremot finns det vissa låtar som man inte vill ändra om för mycket, sidenhandskarna får vara på. Tillsammans med en 20-mannaorkester kommer det bli otroligt mäktigt i arenan och jag är så glad att jag ska få uppleva det här åtminstone en gång i livet, säger Petra Marklund.

– Vi är en rolig mix av artister som kan ta oss an det allra största men även det mest intima. Jag har hört alla tre göra fina tolkningar av andras musik och ser mycket fram emot att se vad de väljer att tolka. Jag själv hoppas både kunna bidra till att folk återigen minns varför de förälskade sig i en speciell låt från början, men jag vill även kunna utmana och överraska lite när det är just jag som sjunger låtarna, säger Linnea Henriksson.

Turnén besöker tio städer och den 22 november kommer konserten till Linköping och Saab arena.

– Det blir en konsert med extra allt – det ska vara lyxigt och man ska verkligen känna av att det är ett jubileumsår. Publiken ska gå därifrån och ha känt massor av olika saker, det är mitt uppdrag, säger Linnea Henriksson.

Den folkkära artisten uppträdde i Linköping så sent som vid juletid förra året, då tillsammans med dansbandet Arvingarna och julturnén "Christmas night". Innan dess hade hon en spelning i Gamla Linköping som fick en minst sagt annorlunda start.

– Då hade det nog missats att rökmaskiner och brandvarnare är en kombo som startar konserter på ett lite nytt sätt, skrattar hon.

– Äh, det är livemusik, allt kan hända! Publiken fick ha lite tålamod men det blev jättebra till slut.

För den Linköpingsbo som inte vill vänta till november finns det möjlighet att se Linnea Henriksson på Skyltens innergård redan den 8 juni.

– Det ska bli jätteroligt och det blir en bra uppladdning inför Saab arena senare i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!