I Emil Hultins nya bok tar karaktärerna kontroll

Det har gått över tio år sedan Emil Hultin publicerade en bok. Nu gör han comeback med berättelsen om bikaraktären Evelyn som bestämmer sig för att bli huvudkaraktären och tar över boken.

Här blir Emil Hultin överraskad av sina nära och kära med en releasefest för hans nya bok "I Want To Be The Main Character".

Här blir Emil Hultin överraskad av sina nära och kära med en releasefest för hans nya bok "I Want To Be The Main Character".

Foto: Pella-Maria Petersson

Linköping2024-04-13 15:09

I Want To Be The Main Character blev titeln på Emil Hultins nya verk som utmanar traditionella berättarformer. 

– Den har en annan vinkel än vad mina andra böcker har haft, som båda har varit ganska seriösa. Den här är mer lättillgänglig och humoristisk. Evelyn är den enda i hennes värld som är medveten om att hon är med i en story. Hon har levt många liv, både som man, kvinna, monster, barn, djur ... När vi får börja följa henne har hon lessnat på det. 

undefined
Här blir Emil Hultin överraskad av sina nära och kära med en releasefest för hans nya bok "I Want To Be The Main Character".

Utöver författarskapet arbetar Emil som teknisk skribent på konsultföretaget Sigma.

– Innan det jobbade jag som svensk- och engelskalärare, då jag är utbildad till det, men jag insåg att jag ville fokusera på att producera i stället för att lära ut elever. Så jag letade efter jobb där jag faktiskt kunde få utlopp för att skriva. 

Men du hade ett behov för kreativt skrivande också?

– Ja, för det är ju väldigt kul. Jag har alltid läst mycket, men till sist ville jag skapa min egna story. Jag tänkte "jag borde kunna skriva en bättre story än det här" och så satte jag mig ned och skrev mina två första böcker. 

undefined
Från vänster: Linnea Dolff, Cecilia Persson, Emil Hultin, Hanna Hultin, Linda Enkvist, Klas, Elin Borsgård.

Varför har det gått så många år sedan sist du skrev en bok?

– Vuxenlivet kom emellan. Jag publicerade min andra bok när jag var 21, sedan var det ju dags att börja universitetet. Eftersom jag gick lärarutbildningen skrev vi konstant andra typer av texter och läste en massa litterära verk. Då blev det inte så kul att skriva för skojs skull på fritiden, bara för att det var så mycket i skolan. 

Vad inspirerade dig till att skriva den här boken?

– Delvis var det en YouTube serie som heter Epic NPC Man. Det är sketcher om en NPC (Non Playable Character) i ett spel och han är den enda som är självmedveten av alla NPCer och faktiskt reagerar på alla konstiga saker som aktiva spelare gör. 

undefined
På releasefesten signerade Emil Hultin utskrivna omslagsbilder då boken kommer att ges ut som e-bok.

I Want To Be The Main Character kommer att publiceras på Kindle, Kobo och Amazon Bookstore som e-bok vecka 14. Enligt Emil är det hjälpsamt om man är någorlunda insatt i dagens medielandskap för att förstå boken. 

– Jag har försökt att inte tänka så mycket på målgrupp, men boken riktar sig nog mer till millenials och zoomers, inte så mycket boomers. Man måste förstå memekulturen för att hänga med i humorn. 

Har du en rutin för att hantera jobbet och skrivandet samtidigt?

– Nej, men det har inte varit så svårt. Fast även om jag kan känna mig inspirerad och tycka att det är kul att skriva, så är det fortfarande en kognitiv ansträngning och det kan bli lite svårt att hitta energi för det efter jobbet.

undefined
Här signerar Emil Hultin en omslagsbild till sin svägerska Sofie Johansson. Han beskriver senare att han var ovetandes om festen och blev otroligt chockad över det hans familj och vänner hade ordnat för honom.

Vad har du för tankar kring folks läsvanor idag?

– Jag har tyvärr märkt att folks läsvanor har blivit sämre. När jag jobbade som lärare i gymnasiet träffade jag elever som aldrig läst en skönlitterär bok i sitt liv. Jag som svenska- och engelskaärare försökte ju få dem att läsa på fritiden men det var så gott som omöjligt. Det som är, är ju att antingen är man ett bokfreak eller så läser man inte alls, det finns liksom inget mitt emellan. 

Vad skulle man kunna göra åt saken?

– Jag tror att man måste börja försöka normalisera det, få tillbaka skönlitteraturen i vardagen. E-böcker är inte super spritt, jag tror inte så många är medvetna om hur lättillgängligt det är. När jag och frun skaffade Kindle så blev tröskeln till att faktiskt läsa böcker så mycket lägre. Jag tror på att e-böcker kan rädda litteraturen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!