Han skriver ny musik – om Ydre

Han har jobbat med artister som Celine Dion och Britney Spears. Nu släpper Linköpingsmusikern ett musikstycke inspirerat av Ydre. "Det mest personliga jag gjort", säger Magnus John Andersson.

Magnus John Andersons nya musikvideo till singeln "Ydre".

Foto: Magnus John Anderson

Linköping2024-04-12 20:00

Magnus John Anderson är pianist, kompositör och producent. Ursprungligen från Linköping, men numera baserad och verksam i både Stockholm och Berlin.

Han har jobbat med allt från poplåtar och reklammusik till Eurovisionbidrag från Malta.

– Jag har haft förmånen att arbeta i Benny Anderssons studio i Stockholm samt samarbetat med en rad framstående artister, inklusive namn som Clay Aiken, Celine Dion, Britney Spears och Westlife, säger Magnus när han ska lyfta några höjdpunkter i karriären.

Dessutom har han en fjärdeplats på Billboardlistan i USA (Clay Aiken), samt en förstaplats på Japanska singellistan med titelspåret till filmen Pokemon 15 (artist Rola).

undefined
Det var vid pianot Magnus John Andersons musikliv började. Nu är han aktuell med tredje pianoalbumet.

För lite drygt tre år sedan pratade Corren med musikern som då släppte sitt första soloalbum "Bleaching". Därefter har han hunnit släppa ytterligare ett album samt ett antal singlar i samarbete med artisterna Axelina och Jan Strand. Tillsammans har de legat etta på den alternativa listan i Sverige, samt tia på den totala singellistan i Sverige.

Nu är det snart dags för Magnus att släppa sitt tredje album, som skiljer sig lite från föregående verk.

– Albumet kommer fortsätta i samma anda som de tidigare två albumen, men jag har utvecklat soundet med tiden. Från att ha varit mer orienterat kring enbart piano och stråkkvartett har jag nu börjat blanda in mer elektroniska inslag.

På fredag släpps den första singeln. Det är ett musikstycke inspirerat av barndomen i Ydre, där han spenderade mycket tid. Ett stycke han beskriver som det mest personliga han gjort.

– Den är så speciell att jag ville släppa den på egna ben innan resten av albumet kommer. Ydre är i Sverige ganska okänt, men för mig är det den plats jag hyser mest kärlek för. Ett helt fantastiskt landskap.

Det måste vara mycket känslor inblandat när du skriver ett sådant stycke?

– Absolut. Musik handlar om känslor generellt, men ibland när jag skriver och spelar musik kan det vara lite odefinierat vad jag försöker sätta musik till. Här är det otroligt konkret.

undefined
Magnus John Anderson i sin Stockholmsstudio. Han har en studio i Berlin också och han äger totalt 50 gamla syntar, inklusive en som Depeche Mode använt.

Kopplingen till Ydre kommer från farmor och farfar som har sitt ursprung där. 

– Min syster med familj har köpt huset jag bodde i när jag var barn. Nu är det så fint att se hur en ny generation stiftar bekantskap med Ydre genom hennes barn – det känns som att cirkeln sluts på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!