Ska jag lura in min anhörig pÄ boende mot sin vilja?

Med andra ord har jag tre val: LÄta min anhörig svÀlta ihjÀl, lÄta min anhörig flytta hem till mig (fullt med barn med mera) eller ta hunden och lura in min anhörig pÄ boende mot sin absoluta vilja, menar insÀndarskribenten.

PÄ frÄgan om min anhörig kunde fÄ ta med hunden pÄ ett boende har kommunen bland annat frÄgat om vad hunden skulle tycka om att bo pÄ ett boende, men ingen har lyft perspektivet om hur hundens Àgare skulle trivas i samma situation, skriver en anhörig. (Bilden Àr frÄn ett annat sammanhang.)

PÄ frÄgan om min anhörig kunde fÄ ta med hunden pÄ ett boende har kommunen bland annat frÄgat om vad hunden skulle tycka om att bo pÄ ett boende, men ingen har lyft perspektivet om hur hundens Àgare skulle trivas i samma situation, skriver en anhörig. (Bilden Àr frÄn ett annat sammanhang.)

Foto: Erik Nylander/TT

InsÀndare2023-12-09 05:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pĂ„ "Min anhörig svĂ€ljer ihjĂ€l – Ă€ndĂ„ fĂ„r jag inte bli assistent" (27/11):

I insĂ€ndaren om min anhörig som inte fĂ„r den hjĂ€lp som behövs av Linköpings kommun, bad jag kommunen förklara varför man agerar som man gör och inte lĂ„ter den enda personen som min anhörig slĂ€pper in – det vill sĂ€ga jag – att fĂ„ bli assistent. 

Jag bad att fĂ„ slippa mediokra byrĂ„kratiska floskler som svar, men Ă€ndĂ„ var det just det som Linköpings kommun levererade: ”För att sĂ€kerstĂ€lla en god, jĂ€mlik och patientsĂ€ker vĂ„rd och omsorg har Ă€ldrenĂ€mnden i Linköping beslutat att hemtjĂ€nst ska utföras av utbildad personal som finns i verksamheterna”. 

Ja, det lĂ„ter jĂ€ttebra bĂ„de pĂ„ pappret och som offentligt svar pĂ„ en insĂ€ndare, men det fungerar ju inte sĂ„ i det hĂ€r fallet. HemtjĂ€nstpersonal kan i teorin vara hur utbildade som helst, men i praktiken spelar det ingen som helst roll om den sjuke endast slĂ€pper in sina anhöriga i hemmet. 

Trots att Linköpings kommun i flera Ă„r försökt att introducera bĂ„de matlĂ„dor och hemtjĂ€nst gĂ„r det inte. Man lyssnar inte ens pĂ„ hemtjĂ€nsten som sĂ€ger att de aldrig varit med om en patient som sĂ„ bestĂ€mt inte vill ha hjĂ€lp. 

Vad Ă€r det för ”Det finns Ă€ven andra typer av kommunala och regionala insatser som stöd för personer i liknande situationer” som avdelningschefen menar? Är det en hĂ€nvisning till stöd för anhörig som avses med detta? 

Min anhörig Ă€ter bara bra dĂ„ jag Ă€r dĂ€r, men jag kan inte komma varje dag om jag inte blir assistent. Med andra ord har jag tre val: LĂ„ta min anhörig svĂ€lta ihjĂ€l, lĂ„ta min anhörig flytta hem till mig (fullt med barn med mera) eller ta hunden och lura in min anhörig pĂ„ boende mot sin absoluta vilja. 

PĂ„ frĂ„gan om min anhörig kunde fĂ„ ta med hunden pĂ„ ett boende har kommunen bland annat frĂ„gat vad hunden skulle tycka om att bo pĂ„ ett boende, men ingen har lyft perspektivet om hur hundens Ă€gare skulle trivas i samma situation. I gĂ„r försökte jag lyfta frĂ„gan om boende för min anhörig som blev ledsen och sa: ”Men jag som var sĂ„ glad och nöjd med det liv jag har”.

Debatten kring demenssjuka/boende/anhörigas situation handlar sĂ€llan om den sjukes rĂ€tt till sjĂ€lvkĂ€nsla och lycka i sin vardag, utan det fokuseras pĂ„ annat. Varför har Ă€ldre inte samma rĂ€tt som de yngre till en givande vardag genom en assistent man trivs med? Kommunen har uppenbarligen inga problem att Ă€gna sig Ă„t Ă„ldersdiskriminering. 

Min anhörig vÀger nu 36 kilo och kommer enligt lÀkaren att dö. Gör om och gör rÀtt, sÄ kanske min lilla anhörig kan fÄ en fin sista tid i livet.